miercuri, 28 octombrie 2009

Ernest Hemingway (1899-1961)


       Ernest Miller Hemingway s-a nascut la data de 21 iulie 1899, in localitatea Oak Park de langa Chicago. A fost fiul unui medic si al unei cantarete de opera si a avut cinci frati.
       A fost un vanator si un pescar excelent dar inca din timpul scolii a hotarat sa devina jurnalist. La varsta de 18 ani a inceput colaborarea cu ziarul "Kansas City Star" dar si-a intrerupt activitatea deoarece a hotarat sa devina lucrator al Crucii Rosii. In Primul Razboi Mondial, Hemingway, a fost sofer pe ambulanta si a fost ranit pe frontul italian iar guvernul i-a acordat "Medaglia d'argento" pentru eroism. Dupa incheierea razboiului a devenit corespondent al ziarului "Toroto Star".
       In anul 1820 s-a casatorit cu Hadley Richardson de care a divortat patru ani mai tarziu si cu care a avut un copil. Ernest Hemingway s-a casatorit si a doua oara cu jurnalista Pauline Pfeiffer cu care a avut doi copii si de care a divortat in 1940. In aceasta perioada prin intermediul Gertrudei Stein a ajuns in cercul intelectualilor americani expatriati cunoscuti ulterior sub denumirea "Generatia pierduta".
       In anul 1926 scriitorul a publicat primul sau roman de succes "Fiesta" (The sun also rises), o carte cu tenta autobiografica. In timpul Razboiului Civil din Spania a lucrat ca jurnalist. In anul 1940 s-a casatorit din nou cu jurnalista Martha Gelhorn de care s-a despartit patru ani mai tarziu. Acestei casatorii i-a urmat o a patra, incheiata in anul 1946 cu Mary Welsh.
       Viata agitata a scriitorului a reprezentat sursa de inspiratie pentru multe din cartile sale, romane dar si numeroase povestiri si nuvele. Cele mai importante carti ale sale sunt: "Adio, arme" (A Farewell to Arms, 1929), "Coloana a cincea si Primele patruzeci si noua de povestiri" (The Fifth Column and the First Forty-Nine Stories, 1930), "Moartea dupa-amiaza" (Death in the Afternoon, 1932), "Colinele verzi ale Africii" (Green Hills of Africa, 1935), "A avea si a nu avea" (To Have and Have Not, 1937), "Pentru cine bat clopotele" (For Whom the Bell Tolls, 1940), "Batranul si marea" (The Old Man and the Sea, 1952),etc.
       In anul 1953 prozatorul a primit premiul Pulitzer, iar in 1954 premiul Nobel, iar multe dintre cartile sale au fost ecranizate.
       Scriitorul s-a sinucis, in urma unei depresii, la data de 2 iulie 1961, in casa lui din Ketchum, Idaho.


Batranul si marea (1952)

       Romanul "Batranul si marea" a fost publicat in anul 1952. El i-a adus gloria literara lui Hemingway. In anul 1953 a primit premiul Pulitzer pentru acest roman.
       Personajul principal al romanului este Santiago, un batran pescar care de optzeci si patru de zile nu a mai reusit sa prinda nici un peste. O singura persoana nu isi pierde increderea in batran, un fost ucenic al sau pe care parintii nu-l mai lasa cu el la pescuit deoarece e lipsit de noroc. Pustiul este cel care il incurajeaza si il ajuta la nevoie. In a optzeci si cincea zi batranul a iesit singur la pescuit si de undita sa s-a prins un peste foarte mare. Doua zile si doua nopţi a durat lupta indarjita dintre om si peste care tragea barca dupa el in larg. Dupa mari fortari pestele este prins dar pe drumul de intoarcere este devorat de rechini cu toata impotrivirea disperata a batranului.
       Lupta cu pestele simbolizeaza lupta omului cu existenta, dorinta omului de a-si afirma propria valoare. Dar aceasta afirmare este urmata de pierderea a ceea ce s-a dobandit prin suferinta si truda. Maretia omului este data de faptul ca omul nu se lasa daborat de un esec ci se pregateste mereu de o alta lupta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate