joi, 1 octombrie 2009

Emily Bronte (1818-1848)


       Emily Bronte s-a nascut la 30 iulie 1818, la Thornton, Yorkshire. A fost al cincilea copil al lui Patrik si al Mariei Bronte. A avut patru surori, Maria(1813), Elizabeth(1815), Charlotte(1816), Anne(1820) si un frate, Patrik Branwel(1817).
       Pe cand viitoarea scriitoare avea doar doi ani familia sa s-a mutat in Haworth, langa Keighley, unde tatal sau a fost preot. In septembrie 1821 mama sa a murit iar sora ei mai mare, Elizabeth Branwell, s-a mutat cu familia pentru a avea grija de copii.
       In 1824, Emily a fost trimisa la Scoala din Cowan Bridge, Lancashire. Deoarece clima din zona in care locuia familia era nesanatoasa oamenii mureau de tineri. Astfel, Maria si Elizabeth, care au fost trimise impreuna cu Charlotte la o scoala pentru fiicele clericilor, au murit din cauza atmosferei incarcate, a frigului si igrasiei, a mancarii proaste si a asprimii profesorilor. Speriat ca ar putea sa o piarda si pe Charlotte, Patrik Bronte a mutat-o la o alta scoala din apropiere.
       In anul 1836 a fost datata prima poezie a lui Emily Bronte. Intre anii 1838-1842 a scris mai mult de jumatate din poeziile sale. In 1842 a mers, impreuna cu Charlotte, la Pensionul Heger din Bruxelles unde au studiat muzica si limbile straine. Trei ani mai tarziu, sora sa, Charlotte, a gasit poeziile scrise de Emily si a convins-o sa publice impreuna un volum de poezii. In decembrie in acelasi an, Emily a inceput romanul "La rascruce de vanturi". Cele trei surori, Charlotte, Emily si Anne au publicat impreuna poezii sub pseudonimele Currer, Ellis si Acton Bell. Pentru ca si-au publicat impreuna versurile ele au vrut ca si romanele lor sa apara tot impreuna intr-un roman in trei volume. Totusi "Jane Eyre" al lui Charlotte Bronte a fost publicat separat cu cateva luni inainte de a fi publicate "La rascruce de vanturi" al lui Emily Bronte si "Agnes Grey" al lui Anne Bronte.
       In septembrie 1848 Branwell a murit, iar la 19 decembrie in acelasi an a murit si Emily Bronte de tuberculoza. Peste doi ani singurul sau roman, "La rascruce de vanturi", a fost retiparut impreuna cu o selectie de poezii ale sale si o nota biografica de Charlotte Bronte.


La rascruce de vanturi (1847)

       Romanul "La rascruce de vanturi" a fost publicat in decembrie 1847. Initial numai romanul semnat "Currer Bell" a avut succes dar la inceputul anilor '60 romanul lui Emily Bronte a inceput sa fie apreciat si comparat cu "Regele Lear". Comparatia se referea la infruntarea dintre cei doi frati, unul copilul legitim, credincios tatalui sau, desi respins de acesta iar celalalt bastardul, uneltind intrigi dar pedepsit in final. Numai ca Heathcliff a fost crescut de tatal adoptiv, dupa ce a fost abandonat de parinti, cu multa grija. Patima sa razbunatoare a fost declansata de faptul ca dragostea ii este respinsa de femeia iubita. Heathcliff insa nu a reactionat violent ci a pleacat de acasa si s-a intors dupa trei ani bogat, ascnzandu-si ura pe care o simtea si cu ganduri razbunatoare.
       Romanul a fost asezat printre capodopere prin voturile a doisprezece istorici literari, alaturi de alte scrieri ale secolului al-XIX-lea, "Mandrie si prejudecata"(Jane Austen), "Pickwick" (Charles Dickens) sau "Balciul desertaciunilor" (William Makepeace Thakeray).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate