luni, 5 octombrie 2009

Charlotte Bronte (1816-1855)


       Charlotte Bronte s-a nascut la data de 21 aprilie 1816 la Thornton, Yorkshire. A fost a treia fiica a lui Patrik Bronte si a Mariei Branwell Bronte. A avut patru surori Maria, Elizabeth, Emily si Anne, si un frate numit Patrik Branwell. In 1821 mama sa a murit iar sora acesteia, Elizabeth Branwell, s-a mutat cu familia pentru a avea grija de copii.
       In anul 1824 Elizabeth si Maria, au plecat la scoala la Wakefield de unde s-au transferat mai tarziu la Scoala din Cowan Bridge, Lancashire. Aici li s-au alaturat Charlotte si Emily. Scoala aceasta a fost pentru Charlotte modelul scolii din "Jane Eyre", roman pe care l-a scris ulterior. Datorita conditiilor grele existente la scoala Elizabeth si Maria s-au imbolnavit si au murit iar Charlotte si Emily s-au intors acasa. Patrik Bronte i-a adus fiului sau o cutie cu soldatei de lemn si jucandu-se cu acestia, impreuna cu surorile sale, au inceput sa scrie impreuna despre un regat numit Angria.
       In 1831 Charlotte s-a inscris la scoala lui Miss Wooler de la Roe Head dar peste un an s-a intors acasa pentru a se ocupa de educatia surorilor sale. In 1842 impreuna cu sora sa Emily a plecat la Bruxelles pentru a invata franceza si germana. Trei ani mai tarziu a incercat sa puna bazele unei scoli la Haworth dar nu a avut nici un elev. In 1846 a publica impreuna cu surorile sale Emily si Anne un volum de poezii semnat "Currer, Ellis si Acton Bell". Romanul lui Charlotte intitulat "Profesorul" a fost refuzat de catre editori si aceasta a inceput sa scrie romanul "Jane Eyre" pe care l-a publicat un an mai tarziu si care s-a bucurat imediat de succes. In acelasi an au aparut romanul lui Emily "La rascruce de vanturi" si romanul "Agnes Grey" al lui Anne. In 1848 Branwell si Emily au murit de tuberculoza si Anne i-a urmat la cateva luni. In aceasta perioada Charlotte a publicat romanul "Shirley" dupa care a facut trei calatorii la Londra unde l-a intalnit pe Thackeray. Dupa doi ani a publicat romanul "Villete" scris in Bruxelles si s-a casatorit cu preotul Arthur Bell Nicholls. Apoi a inceput romanul "Emma" pe care nu a reusit sa il termine deoarece a murit la data de 31 martie 1855 in urma unei pneumonii. Dupa doi ani de la moartea sa romanul "Profesorul", respins in 1846, a fost publicat postum.


Jane Eyre (1847)

       Romanul "Jane Eyre" a fost publicat in anul 1847 si s-a bucurat de la inceput de mare succes. Personajul principal al cartii este Jane Eyre, o fata orfana cu o copilarie grea si un destin complicat. Jane a fost crescuta de o matusa care isi iubea doar proprii copii si care la varsta de noua ani a trimis-o la scoala nu pentru ca era interesata de educatia sa ci pentru a scapa de grija ei. Aici fata trebuie sa suporte frigul, mancarea proasta si asprimea profesorilor. Modelul acestei scoli a fost preluat de Charlotte din viata sa, din perioada petrecuta la Scoala din Cowan Bridge, Lancashire.
       Dupa terminarea scolii Jane a mai ramas timp de doi ani acolo ca profesoara apoi s-a angajat ca guvernanta in casa lui Edward Rochester, unde ii da lectii Adelei Varns. Cu trecerea timpului Jane si Edward se cunosc mai bine si ajung sa se indragosteasca insa o serie de evenimente le umbreste fericirea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate