miercuri, 4 noiembrie 2009

Henryk Sienkiewicz (1848-1916)


       Henryk Sienkiewicz s-a nascut la data de 5 mai 1846, in Wola Okrzejska din Polonia, in familia unui mic arendas. Inca de mic, parintii l-au invatat sa respecte traditiile cavaleresti si patriotice. A avut un frate, numit Kazimierz, care a murit in 1871 in razboiul franco-prusian.
       In anul 1855 familia s-a mutat la Wezyczyn, un sat din Mazowsze. Trei ani mai tarziu Henrik a fost inscris la un liceu real din Varsovia, oras in care s-au mutat in 1861.
       In 1866 viitorul scriitor s-a inscris la Universitatea din Varsovia unde la inceput a studiat dreptul si medicina pentru ca, dupa un an, sa se transfere la sectia de filologie.
       Dupa inca doi ani Sienkiewicz a inceput sa publice recenzii, cronici si foiletoane sub pseudonimul Litwos. In 1872 a publicat primul sau roman "In zadar", inspirat din viata de studentie. Dupa inca patru ani scriitorul a plecat in America de Nord cu un grup de prieteni. Aceasta calatorie l-a inspirat in scrierea volumului "Scrisori din calatoria in America" si a numeroase nuvele.
       In 1879 s-a intors in Varsovia dupa ce a calatorit timp de doi ani in Franta, Italia si Galitia.
       In 1884 a aparut "Prin foc si sabie", prima parte dintr-o trilogie istorica. A doua parte a trilogiei, "Potopul", a aparut doi ani mai tarziu iar cea de-a treia, "Pan Wolodyjowski", intre anii 1887-1888. In anul 1889, dupa terminarea trilogiei, scriitorul a primit 15000 de ruble, de la un necunoscut. Cu acesti bani a instituit o bursa pentru artisti bolnavi de ftizie.
       In 1891 a aparut romanul "Fara ideal" iar in 1892 "Scrisori din Africa" sugerate de o calatorie in Africa. In 1896 a aparul romanul "Quo vadis" inspirat de persecutiile crestinilor din vremea imparatului Nero. In anul 1905 Sienkiewicz a primit premiul Nobel pentru acest roman.
       Alte romane ale scriitorului mai sunt: "Familia Połaniecki" (1895), "Cavalerii teutoni" (1900), "Pe câmpul de glorie" (1906), "Vartejuri" (1910), "Prin pustiu si jungla" (1912), etc.
       In timpul primului razboi mondial, Sienkiewicz a organizat in Elveţia, impreuna cu Ignacy Paderewski, "Comitetul de ajutorare a victimilor razboiului din Polonia".
       La data de 15 noiembrie 1916 Henryk Sienkiewicz a murit, la Vevey, in Elvetia. A fost adus in tara in anul 1924 si inmormantat la catedrala Sf. Ioan din Varsovia.


Quo Vadis (1896)

       Romanul "Quo vadis" a fost publicat de catre Henryk Sienkiewicz in anul 1896. Pentru acest roman autorul a primit in anul 1905 premiul Nobel. Titlul "Quo vadis" tradus din limba latina inseamna "Unde mergi" si face aluzie la intrebarea pusa de Sfantul Pavel lui Iisus Hristos, pe care l-a intalnit la plecarea din Roma, "Quo vadis, Domine?"
       Actiunea romanului se petrece la Roma si prezinta persecutiile suferite de crestini sub conducerea lui Nero. In centrul actiunii se afla povestea de dragoste dintre Vinicius, un ofiter roman, si Ligia (Calina), fiica regelui Ligiei aflata initial in casa lui Aulus Platius si apoi luata la curte de catre Nero. Fiind crestina Ligia nu accepta sa devina amanta lui Vinicius si se ascunde de el. Acesta vazand ca nu poate sa traiasca fara dragostea tinerei crestine o cauta fara incetare pentru a-i dovedi cat de mult o iubeste. Intr-un final se converteste la religia crestina fiind botezat de catre apostolul Petru.
       Dorind sa termine un poem in care evoca arderea Troiei, Nero da foc Romei pentru a gasi inspiratia. Desi toata lumea stia ca Nero este vinovatul, acesta ii acuza pe crestini si incepe persecutiile impotriva lor. Vinicius lupta cu toate puterile pentru a-si salva iubita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate