sâmbătă, 10 octombrie 2009

Paulo Coelho (1947)


       Paulo Coelho s-a nascut la data de 24 august 1947, in Rio de Janeiro. Inainte de a deveni unul dintre cei mai importanti romancieri ai lumii a fost un hippie rebel, apoi director de teatru, jurnalist si poet.
       La varsta de sapte ani Coelho a fost trimis la scoala iezuita San Ignacio din Rio de Janeiro unde a inceput sa-si dezvolte talentul pentru scris. La unul din concursurile scolare a castigat primul sau premiu literar.
       Scriitorul a avut o copilarie mai agitata si deoarece a devenit din ce in ce mai rebel si nu a vrut sa urmeze Facultatea de Inginerie, parintii l-au internat de mai multe ori intr-un spital de boli psihice. Aceste momente au fost dezbatute de catre autor mai tarziu in "Veronica se hotaraste sa moara"(1998). Indrumat de doctorul sau a hotarat sa se mute singur si a inceput sa scrie texte pentru cantecele unor importanti artisti cum ar fi Elis Regina, Rita Lee, Raul Seixas. A calatorit mult prin lume si a fost interesat de societati secrete si religii orientale.
       In anul 1982 a publicat primul sau roman "Arquivos do inferno" (Arhivele infernului) care nu s-a bucurat de succes. Dupa patru ani a facut un pelerinaj la Santiago de Compostela, eveniment care i-a marcat existenta si a constituit punctul de plecare in scriere romanului "Jurnalul unui mag". Anul urmator a publicat "Alchimistul" roman ce a devenit cea mai bine vanduta carte braziliana.
       Alte opere importante ale lui Paulo Coelho sunt: "Brida"(1990), "Walkiriile"(1992), "La raul Piedra am sezut si-am plans"(1994), "Maktub"(1994), "Al cincilea munte"(1996), "Manualul razboinicului luminii"(1997), "Diavolul si domnisoara Prym"(2000), "Unsprezece minute"(2003), "Zahir"(2005), "Vrajitoarea din Portobello(2006), "Ca raul care curge"(2006), "Invingatorul este intotdeauna singur" (2009).
       Paulo Coelho este consilier special UNESCO, director al Fundatiei Shimon Peres, al Schwab Foundation for Social Entrepreneurship, al Lord Menuhin Foundation, membru al Academiei de litere din Brazilia, mesager al pacii pentru Natiunile Unite, etc. A primit numeroase premii si distinctii printre care: Cavaler al Artelor si Literelor(Franta, 1996), Premiul Grizane Cavour(Italia,1996), Finalist al premiului literar international IMPAC(Irlanda,1997 si 2000), Cavaler al Ordinului National al Legiunii de Onoare(Franta,2000), Premiul Ex Libris pentru "Unsprezece minute(Serbia,2004), Ordinul de Onoare(Ucraina,2004), Premiul Las Pergolas 2006 din partea librarilor mexicani, ALMAC(Mexic,2006), Cel mai bun scriitor strain(Spania,2008),etc.
       Cartile sale au fost traduse in 67 de limbi si publicate in peste 150 de tari.


Alchimistul (1988)

       Romanul "Alchimistul" a fost publicat in anul 1988. A fost pe primul loc in listele de bestselleuri din 74 de tari, s-a vandut in 35 de milioane de exemplare si a fost cea mai tradusa carte (in 74 de limbi).
       Aceasta poveste simpla este despre un pastor numit Santiago care in urma unui vis repetat, isi paraseste casa si porneste in cautarea unei comori la piramide. In calea sa intalneste o tiganca, un batran care isi spune rege si un alchimist care il ajuta sa-si gaseasca drumul. Datorita acestei calatorii, Santiago ajunge sa-si gaseasca iubirea si isi da seama ca acea comoara cautata se afla de fapt in inima lui. Romanul cuprinde semne, simboluri si vise dupa care personajul se calauzeste pentru a-si indeplini propria soarta si pentru a intelege sensul vietii.
       Povestea lui Santiago ne indeamna sa ne urmam visele si sa ne ascultam inima.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate