joi, 11 februarie 2010

Apuleius (sec. al II-lea)


       Apuleius s-a nascut la Madaura, pe teritoriul de astazi al Algeriei, probabil in anul 123 d.H. Nu sunt date clare cu privire la data nasterii si a mortii sale. Nu ii cunoastem nici numele complet, romancierul insusi isi spunea Apuleius. Prenumele de Lucius provine de la numele personajului din romanul sau "Metamorfoze". S-a nascut intr-o familie instarita, tatal sau fiind inalt magistrat local. A mai avut un frate.
       Apuleius a primit o solida educatie. A studiat mai intai retorica si literatura la Madaura dupa care a plecat la Cartagina, Atena si Roma. Din cartea sa "Apologia" aflam ca era un barbat frumos, cu parul lung si matasos.
       Scriitorul a fost interesat de medicina, matematica, fizica, astronomie, stiintele naturale, filosofie, arta oratorica, istoriografie si politologie dar nu in ultimul rand de magie.
       La varsta de treizeci de ani s-a casatorit cu o vaduva bogata numita Pudentilla, mama unui fost coleg de studii, care era cu cel putin zece ani mai mare decat el. Ulterior a fost acuzat de catre rudele acesteia ca a decis-o sa se casatoreasca cu el folosind practici vrajitoresti. Procesul s-a desfasurat prin 158 d.H. la Sabratha, in Libia actuala. Apuleius s-a aparat singur si a demonstrat ca nu este necesara nici un fel de magie pentru a determina o femeie sa se marite cu un barbat mai tanar decat ea. Aceasta pledoarie a fost apoi revizuita si publicata sub titlul "Apologia". Mai tarziu s-a stabilit in Cartagina unde a fost incarcat de onoruri.
       Apuleius a fost un adevarat poligraf, a scris opere variate in limba latina cat si in greaca dar s-a pastrat numai o mica parte din aceste scrieri. Din "Hermagoras", roman filozofic, nu s-au pastrat decat cinci fragmente. Romanul reprezentativ al lui Apuleius este "Metamorfoze", titlu folosit de scriitori crestini, Lactantiu si Fericitul Augustin sau "Magarul de aur", titlu folosit de catre un autor mai tardiv, Fulgentius.
       Lui Apuleius i se atribuie si o serie de tratate filosofice :„Despre Platon si invatatura lui", „Despre zeul lui Socrate", „Despre lume" si "Floridele". "Floridele" cuprind cele mai frumoase discursuri de aparat, rostite de Apuleius la Cartagina.
       Apuleius a murit in jurul anului 180 d.H.


Metamorfoze sau Magarul de aur

       Romanul "Metamorfoze" cunoscut si sub denumirea de "Magarul de aur" a fost scris de catre Apuleius in jurul anului 170 d.H. Este una dintre marile lucrari initiatice ale epocii romane.
       In centrul romanului se afla Lucius, un tanar negustor din Corint, care calatoreste in Thessalia, traditionalul taram al vrajitoriei. Ajuns in Hypata, negustorul urmareste cu uimire practicile magice ale gazdei sale. El o vede pe aceasta ungandu-se cu o alifie si transformandu-se in pasare. Din curiozitate vrea si el sa incerce acest lucru dar din greseala primeste o alta alifie de la slujnica Fotis si se transforma in magar. Insa isi pastreaza mintea si sensibilitatea unui om.
       Dupa ce trece prin mai multe intamplari primejdioase zeita Isis ii apare in vis si ii promite ca-l va ajuta sa redevina om.
Lucius parcurge un drum sinuos al rascumpararii, cu o serie de probe pe care trebuie sa le treaca pentru a-si putea redobandi natura umana dar si un grad ridicat de intelepciune.
       In naratiunea cadru Apuleius a inserat optsprezece nuvele povestite de unele personaje ale romanului. Acestea ne surprind prin siretenia personajelor, rasturnarile de situatie, umorul amar sau poanta finala surprinzatoare. Totodata autorul a folosit diverse motive provenite din basme si din mitologia greaca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate