joi, 18 februarie 2010

Alphonse Daudet (1840-1897)


       Alphonse Daudet s-a nascut la data de 13 mai 1840 la Nimes. Tatal sau se numea Vincent Daudet. Acesta avea o tesatorie si facea negot cu matasuri.
       Daudet a urmat mai intai cursurile institutiei Canivet din Nimes, apoi pe cele ale liceului Ampere din Lyon, unde s-a mutat impreuna cu familia in urma unor dificultati financiare.
       In anul 1855 a devenit pedagog la colegiul din Ales. Aceasta experienta l-a inspirat in scrierea primului sau roman "Le petit chose" (Piciul, 1868).
       In noiembrie 1857 Daudet s-a mutat la Paris la fratele sau mai mare Ernest Daudet, un cunoscut istoric francez. Un an mai tarziu scriitorul a debutat cu volumul de versuri "Les Amoureuses" (Indragostitele).
       In anul 1860 a devenit secretar al ducelui de Morny, slujba pe care a obtinut-o la recomandarea imparatesei Eugenie, sotia lui Napoleon al III-lea. Intre 1860-1865 a facut cateva calatorii in Corsica, Sardinia, Proventa, Algeria si a publicat povestiri in "Le Monde illustre" si in 'Le Figaro".
       Intre 1866-1869 a publicat in "L'Evenement" si in "Le Figaro", sub pseudonimul Marie Gaston, un ciclu de "Croniques Provencales" (Cronici provensale), care mai tarziu au devenit "Lettres de mon moulin" (Scrisori din moara mea, 1869).
       La data de 27 ianuarie 1867 Daudet s-a casatorit cu Julia Allard. Dupa inca un an a publicat "Le Petit Chose, histoire d'un enfant" (Piciul, povestea unui copil), roman autobiografic. In 1870 scriitorul s-a angajat ca voluntar in razboiul franco-prusian. Doi ani mai tarziu a aparut volumul "Aventures veritables de Tartarin de Tarascon" (Aventurile adevarate ale lui Tartarin din Tarascon), care i-a adus lui Daudet consacrarea universala.
       In 1873 a publicat "Contes du Lundi" (Povestiri din ziua de luni), inspirate din asedierea Parisului de catre prusaci. In 1874 au aparut "Les Femmes d'artistes" (Sotiile de artisti), "Fromont jeune et Risler aine" (Fromont cel tanar si Risler cel varstnic), "Etudes et paysages" (Studii si peisaje), etc. Au urmat "Jack" (1876), "Le Nabab" (Nababul, 1877), "Les Rois en exil" (Regii in exil, 1879), "L'Evangeliste" (Evanghelista, 1884), "Tartarin sur les Alpes" (Tartarin in Alpi, 1885), inspirat de o calatorie in Elvetia recomandata de medici deoarece suferea de plamani, "L'Immortel"(1888), "Tartarin de Tarascon: Port-Tarascon" (1890), "La Petite Paroisse" (Mica parohie sau Lidia, 1895).
       La 16 decembrie 1897 Alphonse Daudet a murit la Paris. Au fost publicate postum "Le Tresor d'Arlatan" (Comoara din Arlatan) si "Soutien de famille" (Sprijinul familiei).


Lidia (1895)

       Romanul "La petite paroisse", tradus initial "Mica parohie" iar acum sub titlul "Lidia" a fost publicat de catre Alphonse Daudet in anul 1895.
       In centrul romanului se afla Lidia, o fata crescuta la un orfelinat si care nu isi cunoaste parintii si nici imprejurarile prin care a ajuns sa fie abandonata inca din primele zile ale vietii. In orfelinatul in care este crescuta ambianta ii intretine iluzia unei origini stralucite, constiinta Lidiei fiind orientata catre probabilitatea cea mai buna , cea mai avantajoasa.
Lidia il intalneste, din intamplare, pe Richard Fenigan si cei doi sunt loviti de o dragoste fulgeratoare. Se casatoresc la indemnul mamei autoritare a lui Richard care vede doar conditia inferioara a fetei crescute la orfelinat, fapt ce i-ar ingadui sa isi perpetueze dominatia asupra fiului sau si dupa casatorie. Insa aceasta autoritate, a mamei asupra lui Richard, nu face decat sa ii indeparteze pe cei doi indragostiti si sa le provoace multa suferinta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate