sâmbătă, 27 februarie 2010

Pierre Corneille (1606-1684)

       Pierre Corneille s-a nascut la data de 6 iunie 1606 in Rouen, Franta, in familia unui avocat. A avut un frate, numit Thomas Corneille, mai mic decat el cu douazeci de ani. A invatat la colegiul iezuitilor din Rouen,unde a capatat cunostinte bune in domeniul antichitatii (limba si literatura latina, istorie si filozofie). La varsta de 18 ani a inceput sa studieze dreptul. Insa neavand capacitate oratorica a renuntat si s-a consacrat literaturii, indeosebi dramaturgiei.
       In anul 1629 a scris prima sa piesa de comedie "Melite". Piesa a avut mare succes la Paris si Corneille a inceput sa scrie si alte piese. A fost foarte apreciat in lumea teatrala si in anul 1634 a facut cunostinta cu cardinalul Richelieu aflat in vizita la Rouen. Cardinalul l-a observat pe Corneille si l-a ales sa se numere printre „Cei cinci poeti”, alături de Guillaume Colletet, Boisrobert, Jean Rotrou si Claude de Lestoile. Apoi i-a incredintat sarcina de a scrie piese dupa indicatiile sale. Insa Corneille a renuntat curand la aceasta colaborare suparandu-l pe cardinal.
       In 1635 a scris prima sa tragedie intitulata "Medee" iar un an mai tarziu opera ce l-a consacrat "Le Cide" (Cidul). Aceasta a determinat insa indignarea lui Richelieu si violente critici din partea academiei franceze, controlata de cardinal.
       Alte opere ale lui Pierre Corneille sunt comediile si tragicomediile: "La Galerie du Palais" (Galerie palatului), "La Place Royale" (Piata regala), "L'Illusion comique" (Jocul amagirii). Tragediile: "Horace", "Cinna", "La mort de Pompee" (Moartea lui Pompei) si "Polyeucte" au reluat si adancit tema triumfului valorii si vointei prin eroi care nu se mai resemneaza sa suporte pasiv fatalitatea.
       Desi a beneficiat de o pensie regala, ultimii ani din viata lui Corneille, retras din teatru, au fost tristi. S-a stins din viata la data de 1 octombrie 1684.


Cidul (1636)

       Tragicomedia "Cidul" a fost scrisa de catre Pierre Cornille in anul 1636. Acesta s-a inspirat din piesa lui Guilhem de Castro, "Las mocedades del Cid" (Tineretea Cidului). Insa Corneille a indepartat episoadele si personajele care i s-au parut de prisos, a condensat actiunea in timp si spatiu si s-a rezumat la un singur subiect.
       In centrul operei se afla Ximena si don Rodrigo care duc lupta dintre pasiune si vointa, datorie si onoare. Cei doi sunt indragostiti unul de celalalt si spera ca parintii lor se vor invoi ca ei sa se casatoreasca. Insa don Gomez, tatal Ximenei refuza casatoria dintre cei doi tineri si fiind insultat de catre don Diego, tatal lui don Rodrigo, il palmuieste pe acesta. Astfel se ajunge la un duel intre don Gomez si don Rodrigo care vrea sa-si razbune tatal prea in varsta ca sa se dueleze. Duelul nu ramane fara urmari si se pare ca iubirea dintre cei doi tineri devine imposibila.
       Dovedind multa vitejie in lupta, don Rodrigo primeste laudele regelui Castiliei si denumirea de "Cid", care se traduce prin "stapan".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate