miercuri, 11 noiembrie 2009

Alexandre Dumas (1802-1870)


       Alexandre Davy de la Pailleterie, cunoscut in literatura sub numele de Alexandre Dumas, s-a nascut la data de 24 iulie 1802, la Villers-Cotterets (Aisne) unde si-a petrecut intreaga copilarie. Tatal sau a fost Thomas Alexandre Dumas, fiul marchizului Antoine Davy de la Pailleterie, fost comisar general de artilerie si a negresei Louise Cesette, o sclava de pe plantatia marchizului. Mama scriitorului a fost Marie Louise Elisabeth Labouret, fiica proprietarului hotelului "De L'Epee", comandant al garzii nationale.
       Thomas Alexandre Dumas a murit, pe cand fiul sau avea doar trei ani si jumatate, lasandu-l in grija mamei sale, care i-a oferit o educatie, mai degraba, mediocra. La varsta de 15 ani, Alaxandre Dumas a ocupat functia de copist de clasa a treia in birourile notarului Menesson din Villers-Cotterets. In anul 1832 s-a mutat la Paris unde, datorita caligrafiei frumoase, a intrat în slujba Ducelui d’Orléans.
       In anul 1824 s-a nascut, la Paris, fiul sau, cunoscut in literatura sub numele de Alexandre Dumas-fiul. Mama acestuia a fost proprietara unui mic atelier de lenjerie, Marie-Catherine Lebay.
       La 22 septembrie 1825 a avut loc debutul literar al lui Alexandre Dumas cu vodevilul "Vanatoarea si dragostea" (La chasse et l'amour), scris in colaborare cu Adolphe de Leuven. Acesta nu a fost intampinat cu succes. La data de 11 februarie 1829 a avut loc premiera dramei in proza "Henric al III-lea si curtea sa" (Henri III et sa cour). Au urmat si alte opere: "Cristina", drama in versuri, "Antony", inspirat din romanul "Suferintele tanarului Werther" de Goethe, "Turnul Nesle" (La tour de Nesle) care s-a bucurat de mare succes.
       In anul 1835 scriitorul a facut o calatorie in Italia, unde a revenit in 1836, 1840, 1841, 1842. Aceste calatorii l-au inspirat in scrierea unora dintre urmatoarele sale carti.
       La data de 2 iulie 1837 Alexandre Dumas a fost numit cavaler al Legiunii de onoare. Un an mai tarziu au fost publicate primele sale romane: "Capitanul Paul" (Le capitane Paul) si "Sala armelor" (La salle d'armes).
       La 1 februarie 1840, Alexandre Dumas s-a casatorit cu Ida Ferrier, actrita care interpretase multe roluri din piesele sale.
       In anul 1844 a fost publicat, in opt volume, romanul "Cei trei muschetari" (Les trois mousguetaires). Intre anii 1844-1850 a fost editat romanul "Contele de Monte Cristo" (Le comte de Monte Cristo).
       Alte romane ale scriitorului sunt: "După douăzeci de ani" (Vingt ans apres, 1845), "Regina Margot" (La reine Margot, 1845), "Doamna de Monsoreau" (La dame de Monsoreau, 1846), "Cavalerul de la Maison Rouge" (Le cavalier de la Maison Rouge, 1846), "Razboiul femeilor" (La guerre des femmes, 1846), "Vicontele de Bragelonne" (1848), "Colierul reginei" (1849), "Laleaua neagra" (1950), etc.
       Pe 1 martie 1848 Dumas a fondat "Le Mois" (Luna), revista cu aparitie lunara in care scriitorul rezuma principalele evenimente politice si literare. In 1859 a editat ziarul "Independentul" (L'independente) si in 1866 a intreprins o calatorie in Germania care a constituit sursa de inspiratie in scriere romanului "Teroarea prusaca" (La terreur prussienne).
       La 6 decembrie 1870, Alexandre Dumas a murit in localitatea Puys, in apropiere de Dieppe. A fost inmormantat provizoriu in cimitirlu din Neuville. Dupa terminarea razboiului franco-prusac, osemintele sale au fost aduse la Villers-Cotterets.


Cei trei muschetari (1844)

       Romanul "Cei trei muschetari" a fost publicat de catre Alexandru Dumas in anul 1844, in revista "Le Siecle". Scriitorul a sustinut faptul ca sursa de inspiratie in scrierea acestui roman a fost reprezentata de manuscrise descoperite in Bibliotheque Nationale. Dumas s-a inspirat din cartea "Memoriile Domnului d'Artagnan, capitan-locotenent al primei companii a Muschetarilor Regelui" (Memoires de Monsieur d'Artagnan, capitaine lieutenant de la premiere compagnie des Mousquetaires du Roi, 1700) de Gatien de Courtilz de Sandras.
       Romanul relateaza aventurile tanarului d'Artagnan care soseste la Paris cu dorinta de a deveni muschetar al regelui. Titlui romanului se refera la cei trei prieteni muschetari Porthos, Athos si Aramis. Acestia vor deveni prietenii si sprijinul tanarului d'Artagnan in Paris. Cei patru camarazi sunt implicati in intrigile de la curtea regelui Ludovic al VIII-lea, al puternicului Cardinal Richelieu, al frumoasei regine Ana de Austria, al iubitului englez al acesteia, George Villiers, Duce de Buckingham. Ei sunt martori la asedierea orasului La Rochelle iar actiunile lor se intersecteaza cu planurile misterioasei Milady de Winter, si ale secretarului lui Richelieu, Contele de Rochefort.
       Povestea celor patru muschetari se continua in alte doua romane ale lui Alexandre Dumas: "Dupa douazeci de ani" (Vingt ans apres, 1845) si "Vicontele de Bragelonne" (1848).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate