joi, 5 noiembrie 2009

Jack London (1876-1916)


       Jack London, pe numele sau adevarat John Griffith Chaney, s-a nascut la data de 12 ianuarie 1876, in San Francisco. Tatal sau natural, astrologul William Henry Chaney, a refuzat recunoaşterea paternităţii si mama sa s-a casatorit in septembrie 1876 cu tamplarul, John London, care l-a adoptat pe micul John. Numele de Jack a aparut abia cand a inceput sa mearga la scoala.
       Familia scriitorului a trait in San Francisco Bay Area in conditii sarace. Deoarece tatal sau adoptiv a ramas invalid a trebuit sa lucreze, ca vanzator de ziare si intr-o fabrica de conserve, pentru a se intretine la scoala. In timpul ramas citea diverse carti (Nietzche, Marx, Tolstoi, Flaubert, Melville, etc.)
       La varsta de 17 ani a inceput sa scrie si a obtinut premiul intai la un concurs literar lansat de ziarul "San Francisco Call", cu nuvela "Taifun in largul coastelor Japoniei", inspirata din calatoriile facute pentru a vana foci. Urmatoarele scrieri insa nu au fost intampinate cu succes. In 1893, Jack London a terminat liceul si s-a inscris la Universitate.
       In anul 1897 a facut o calatorie in Alaska. Aceasta calatorie l-a inspirat in scriere mai multor carti. In decembrie 1899 a scris nuvela "O odisee a Nordului" care a aparut in "Atlantic Monthly". Au urmat si alte nuvele si in anul 1900 a publicat primul roman "Pui de lup" care s-a bucurat de un mare succes.
       Au urmat o serie de calatorii in Japonia si Coreea, in calitate de corespondent de razboi, a intrat si in viata politica dar a fost repede dezamagit de aceasta.
       In urma unei depresii, la data de 21 noiembrie 1916, Jack London a inghitit doua fiole de morfina si a murit.
       Alte scrieri ale autorului sunt: "Chemarea strabunilor" (1903), "Lupul de mare" (1904), "Colt alb" (1906), "Calcaiul de fier" (1907), "Martin Eden" (1909), "Timpul nu asteapta" (1910), etc.


Colt Alb (1906) si Chemarea Strabunilor" (1903)

       Romanul "Colt alb" a fost publicat de catre Jack London in anul 1906. A aparut pentru prima oara in "The Outing Magazine". In centrul romanului se afla "Colt Alb", un pui de lup care a ramas singur de mic si a trebuit sa invete fara nici un ajutor cum sa-si faca prieteni si cum sa se apere de dusmani.
       "Colt Alb" este romanul in care apare evolutia de la starea de salbaticie la starea de animal domestic, in care recunoaste in om un stapan. Lupul afla ce inseamna fidelitatea, il slujeste pe om cu recunostinta si teama, cu credinta si supunere.
       Romanul "Chemarea Strabunilor" a fost publicat in anul 1903. In acesta transformarea se petrece in sens invers. Cainele devotat omului, in clipa in care stapanul sau nu mai exista, revine la starea de salbaticie si se adapteaza la mediu.
       In cele doua romane, inspirate din calatoria lui Jack London in Alaska, actiunile se petrec in decorul vitreg al Nordului, care actioneaza impotriva vietuitoarelor de aici care fac mari eforturi pentru a-l invinge si pentru a supravietui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate