sâmbătă, 2 aprilie 2011

Ionel Teodoreanu (1897-1954)

Image and video hosting by TinyPic       Ionel Teodoreanu s-a nascut la data de 6 ianuarie 1897 la Iasi. Mama sa a fost Sofia Musicescu, profesoara la Conservatorul din Iasi si pianista (tatal acesteia a fost Gavriil Musicescu, un cunoscut muzicolog) iar tatal sau a fost Osvald Teodoreanu, avocat si politician. A mai avut doi frati, Alexandru (Pastorel), cunoscut epigramist si Laurentiu (Puiu) care a murit in Primul Razboi Mondial.
       Intre anii 1905-1909 Ionel Teodoreanu a urmat scoala primara, primii doi ani la scoala germana din Pitar Mos, Bucuresti si ultimii doi ani la Iasi.
       Intre 1909-1916 a urmat "Liceul Gheorghe Lazar" din Bucuresti de la care s-a mutat la Iasi la Liceul Internat si apoi la Liceul National. A avut colegi de liceu pe Mihai Ralea, Demostene Botez, D.I. Suchianu si Mihai Sevastos iar ca profesor la limba si literatura romana pe Calistrat Hogas.
       In 1916 Teodoreanu a fost incorporat la Botosani dar nu a mers pe front.
       In mai 1919 a debutat publicistic cu proza "Bunicii" in revista "Insemnari iesene". In acelasi an s-a inscris la Facultatea de Drept pe care a absolvit-o anul urmator trecand intr-un an toate examenele necesare absolvirii.
       In 1920 s-a casatorit cu Stefana Lupascu, scriitoare ce a publicat sub pseudonimul Stefana Velisar Teodoreanu. Un an mai tarziu li s-au nascut cei doi fii gemeni.
       In 1926 Ionel Teodoreanu a publicat "Hotarul nestatornic", primul volum din trilogia "La Medeleni", volumul al doilea "Drumuri" si in 1927 volumul al treilea "Intre vanturi".
       Intre anii 1930-1933 scriitorul a fost directorul Teatrului National din Iasi. In anul 1933 s-a stabilit in Bucuresti.
       Printre romanele lui Ionel Teodoreanu se numara: "Turnul Milenei" (1928), "Bal mascat" (1929), "Golia" (1933), "Lorelei" (1935), "Arca lui Noe" (1936), "In casa bunicilor" (1938), "Fundacul Varlaamului" (1938), "Pravale-Baba" (1939), "Intoarcerea in timp" (1941), etc.
       In 1948 a fost publicat volumul "Zdrula si Puha". Instaurarea regimului comunist l-a condamnat pe scriitor la marginalizare profesionala, sociala si editoriala.
       La data de 3 februarie 1954 Ionel Teodoreanu a decedat in urma unui infarct.
       Postum i-au fost publicate volumele de versuri "La portile noptii" (1970) si "Cina cea de taina" (1996), precum si romanul "Sa vie Bazarca" (1971).


Lorelei (1935)

       Romanul "Lorelei" a fost publicat de catre Ionel Teodoreanu in anul 1935.
       Lucia Novleanu sau Luli il cunoaste pe Catul Bogdan, un scriitor foarte citit in acea vreme, in tren. Cei doi se indragostesc instantaneu dar constata ca se afla intr-o postura ciudata: ea, eleva ce urma sa sustina examenul de bacalaureat, iar el, presedintele comisiei de bacalureat. Dar diferenta de varsta nu constituie o piedica in calea iubirii lor si cei doi se casatoresc. Insa prietena cea mai buna a lui Luli, Gabriela, se indragosteste si ea de Catul Bogdan. Este cea care descoperind talentul la scris al prietenei sale ii sugereaza acesteia sa publice sub pseudonimul Lorelei. Deoarece scriitorul primea scrisori de la admiratoarele sale Luli va incepe o farsa cu ajutorul Gabrielei a carei victima va fi chiar ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate