vineri, 22 aprilie 2011

Bram Stoker (1847-1912)

Image and video hosting by TinyPic       Abraham Stoker s-a nascut la data de 8 noiembrie 1847 in districtul de pe coasta marii Fairview (in limba irlandeza numit Baile Bocht) al orasului Dublin. Tatal sau a fost Abraham Stoker din Dublin iar mama sa a fost feminista irlandeza Charlotte Mathilda Blake Thornely. A fost al treilea din cei sapte copii al familiei Stoker.
       In copilarie Bram Stoker a fost foarte bolnavicios. A fost inscris la scoala particulara a preotului William Woods, perioada in care s-a insanatosit si de atunci nu a mai avut probleme cu sanatatea.
       Intre anii 1864-1870 a studiat la Colegiul Trinity din Dublin unde a obtinut titlul de Atlet al Universitatii si a fost premiant la matematica.
       Dupa terminarea colegiului a devenit auditor la Societatea Istorica a Colegiului si presedinte al Societatii Filozofice Universitare unde a prezentat cu succes lucrarea sa "Senzationalismul in Fictiune si Societate".
       In perioada studentiei i-a fost starnit interesul pentru teatru si a devenit critic de teatru al ziarului irlandez "Dublin Evening Mail".
       In decembrie 1876 a publicat un review al performantei actorului Henry Irving in "Hamlet". Acestuia i-a placut foarte mult si cei doi au devenit prieteni. In aceasta perioada a scris si povestiri cum ar fi "Cupa de Cristal" si "Lantul Destinului".
       In 1876, in perioada cand a fost angajat in seviciul civil la Castelul Dublin a scris o carte numita "Obligatiile functionarilor in Irlanda".
       In anul 1878 Bram Stoker s-a casatorit cu Florence Balcombe cu care a avut un fiu. Impreuna cu sotia s-a mutat la Londra unde a devenit mai intii manager-adjunct, iar mai apoi manager de afaceri al Teatrului Lyceum al actorului Henry Irving. Aici l-a cunoscut pe Sir Arthur Conan Doyle si pe Hall Caine caruia i-a dedicat nuvela sa "Dracula". Idolul sau a fost insa actorul Irving pe care l-a insotit in turneele sale din Europa de Est unde a facut cercetari si studii de folclor european si povestiri despre vampiri.
       Printre volumele sale se numara: "Rubinul cu sapte stele", "Salasul viermelui alb", "Doamna in giulgiu", "Omul", etc. A fost si scenarist la aproximativ 50 de filme.
       In anul 1905, dupa moartea lui Irving, Bram Stoker a devenit manager al Teatrului Printul de Wales si a lucrat si la ziarul "Daily Telegraph", iar in 1906 a publicat o biografie de succes a lui Irving.
       La data de 20 aprilie 1912 scriitorul a decedat la Londra dupa o serie de atacuri celebrale.


Dracula (1897)

       Romanul "Dracula" a fost scris de catre Bram Stoker in anul 1897.
       Actiunea romanului incepe la sfarsitul secolului XIX in Transilvania. Jonathan Harker, un avocat debutant, merge in Transilvania la castelul contelui Dracula pentru a aranja cumpararea de catre acesta a unei mosii in Anglia. La scurt timp isi da seama ca este prizonierul unui personaj malefic si reuseste sa fuga. In Anglia, Harker impreuna cu profesorul Van Helsing, isi dau seama de adevarata fata a contelui si lupta pentru a o salva pe sotia lui Harker din mainile vampirului.
       Dupa romanul lui Stoker au fost realizate mai multe ecranizari insa prima adaptare cinematografica a romanului "Dracula" se numeste "Nosferatu – Simfonia groazei" cu Max Schreck, in regia lui F.W.Murnau. O alta ecranizare cunoscuta este cea in regia lui Tod Browning cu Bela Lugosi in rolul vampirului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate