miercuri, 17 noiembrie 2010

Karl May (1842-1912)

Image and video hosting by TinyPic       Carl Friedrich May s-a nascut la data de 25 februarie 1842, la Ernstthal in Landul Saxonia din Germania. Tatal sau a fost un tesator sarac. A fost al cincilea fiu dintr-o familie cu paisprezece copii din care noua au murit la cateva luni de la nastere. La varsta de doi ani, Karl May, probabil din cauza unei carente de vitamina A, a contractat o hemeralopie, devenind nevazator pana la varsta de cinci ani cand cu ajutorul unui medic bun si-a recapatat vederea.
       Dupa clasele primare s-a inscris, la dorinta mamei sale, la seminarul pedagogic din Waldenburg de unde a fost exmatriculat in anul 1859 din cauza ca a furat sase lumanari. Dupa ce a fost iertat pentru acest gest a mers la seminarul pedagogic din "Plauen" dar dupa cateva zile a fost exmatriculat si de aici fiind acuzat ca ar fi sustras ceasul unui coleg. In urma acestor intamplari i-a fost interzis sa mai urmeze un alt seminar.
       Pentru a-si castiga existenta Karl May a inceput sa dea lectii de germana, sa compuna muzica si sa recite poezii.
       La varsta de douazeci de ani a pornit in prima calatorie in America de Nord, unde timp de un an a fost angajat ca fochist pe un vapor, mai apoi invatator la copiii unei familii bogate si topograf supraveghetor la caile ferate. Reintors in tara a fost acuzat de mai multe furturi si a petrecut opt ani la inchisoare. In aceasta perioada a inceput sa scrie povestiri.
       In 1879, la Stollberg (Sachsen) a fost arestat timp de cinci zile pentru incercarea de inselare a autoritatilor, prin declararea unei identitati false.
       In anul 1880 Karl May s-a casatorit cu Emma Pollmer, incepand o viata normala, scriind cartile care i-au adus ulterior succesul. A scris pentru mai multe ziare folosind mai multe pseudonime pentru a primii de mai multe ori onorariul.
       In 1892 l-a intalnit pe editorul Friedrich Ernst Fehsenfeld care i-a propus prezentarea naratiunilor sale in carti. Astfel a aparut „Karl May’s Gesammelte Reiseromane” (Culegerea de romane de calatorie a lui Karl May), incununata de succes. Printre cele mai renumite volume se numara „Old-Shatterhand-Legende“ (Legenda lui Old-Shatterhand) unde apare figura indianului apas Winnetou.
       In urmatorii ani a incheiat contracte in Germania si Austria. A devenit din ce in ce mai popular si s-a mutat in „Villa Shatterhand“ din Radebeul (Saxonia), unde astazi functioneaza „Muzeul Karl May”.
       In anii 1899-1900 scriitorul a calatorit in Orient unde a cunoscut-o pe Klara Plohn, care a devenit cea de-a doua sa sotie.
       La data de 9 decembrie 1902 Karl May a primit la „Universitas Germana-Americana” din Chicago titlul de „Doctor honoris causa” pentru operele din seria de povestiri „Im Reiche des Silbernen Lowen”.
Printre operele sale se numara: „Winnetou”, „Aventuri in desertul salbatic”, „Insula giuvaerurilor”, „Caravana sfanta”, „Tainele Tibetului”, „Testamentul incasului”, „Razbunarea”, „Valea mortii”, „Testamentul lui Winnetou”, „Taina lui Old Surehand”, etc.
       In ultimii sai ani de viata scriitorul a suferit de depresii nervoase si halucinatii. La data de 30 martie 1912, Karl May, a decedat la Radebeul, din cauza unei paralizi cardiace complicata cu bronsita acuta astmatica.


Winnetou (1893)

       Romanul "Winnetou" a aparut in anul 1893 si cuprinde trei parti. In centrul romanului de afla figura inteleptei capetenii apase Winnetou. Acesta este insotit indeaproape de fratele sau de sange Old Shatterhand, alter-ego-ul autorului. Prietenia dintre cei doi a luat nastere in imprejurari potrivnice dar impresioneaza prin forta si increderea care depasesc orice limite.
       Winnetou a devenit sef de trib al apasilor dupa uciderea tatalui sau Intschu-tschuna si a surorii sale Nscho-tschi de catre banditul Santer, un cautator de aur. Calul lui Winnetou purta numele de Iltschi ("Vânt"), iar arma sa era o pusca faimoasa denumita "Arma de argint", o pusca cu teava dubla, decorata cu tinte din argint. Winnetou si Old Shatterhand pornesc impreuna pe urmele lui Santer pentru a se razbune dar vor fi impiedicati de mai multe ori de catre aliatii acestuia: kiowasii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate