duminică, 7 noiembrie 2010

Eschil (525 i.H. - 456 i.H.)

Image and video hosting by TinyPic       Eschil s-a nascut la Elefsina in anul 525 i.H. Datele biografice sunt foarte putine. Anul nasterii este cunoscut datorita inscriptiei de pe Marmura din Paros, conform careia poetul ar fi avut 35 de ani atunci cand a participat la batalia de la Marathon din anul 490i.H. Tatal sau se numea Ephorion si era descendent dintr-o familie nobila si instarita. A fost fara indoiala educat in spirit religios, iniţiat in misterele eleusine, devenite sarbatoare importanta nu numai la Atena, ci in intreaga Grecie.
       In anul 480i.H. Eschil a participat la Batalia de la Salamina impotriva persilor si a dovedit mult curaj. El s-a refugiat pe insula Salamina si a privit, din golf, cetatea in flacari. Mai tarziu s-a inspirat din aceste momente in scrierile sale.
       Eschil a cautat ca prin operele sale sa trezeasca in oameni sentimentele de care era el insusi cuprins: dragostea de patrie, cultul virtutii, supunerea fata de zei. A fost un scriitor foarte popular.
       In 476-475I.H. a mers in Sicilia, invitat la inaugurarea coloniei grecesti Etna. La Siracuza i-a fost reprezentata tragedia „Etneenele” care mai apoi a fost pierduta.
       In martie 472i.H. a fost jucata la Atena piesa "Persii", care a fost pastrata, avand un subiect istoric inspirat din evenimentele din anul 480i.H. Intre anii 471–469i.H. Eschil a calatorit pentru a doua oara in Sicilia. „Perşii”, deja celebra a fost reprezentata la Siracuza.
       In 467i.H. a fost foarte apreciata trilogia „Laios”, „Oedip”, „Cei sapte contra Tebei” (primele doua au fost pierdute) iar dupa noua ani trilogia "Orestia".
       In jurul anului 457i.H a fost reprezentata trilogia dedicata lui Prometeu, „Prometeu inlantuit”, „Prometeu eliberat”, „Prometeu purtator al focului”.
       Eschil a scris peste 90 de piese din care s-au pastrat doar cateva: trilogia “Orestia” care cuprinde “Agamemnon”, "Choeforele" (Choeforoi) si "Eumenidele" (Eumenides), "Cei 7 contra Tebei" (Hepta epi Thebas), "Prometeu incatusat" (Prometheus desmotes) si "Persii" (Persai).
       In anul 456i.H scriitorul a facut ultimul sau drum in Sicilia deoarece a murit la Gela, in sudul Siciliei. Conform unei legende, Eschil ar fi murit in imprejurari bizare, fiind lovit in cap de carapacea unei broaste testoase.


Orestia (458i.H.)

       Trilogia "Orestia" a fost premiata in urma reprezentatiei din anul 458i.H. Este alcatuita din „Agamemnon”, „Choephorele” si „Eumenidele”.
       Este povestea asasinarii lui Agamemnon de catre sotia sa Clitemnestra si a pedepsirii crimei de catre fiul lor Oreste, ajutat de sora sa Electra.
       In aceasta opera Eschil a incercat sa demonstreza faptul ca asemenea nenorociri sunt pricinuite nu de vointa zeilor, ci de necinstirea si de crimele oamenilor. Eschil a daramat vechiul cult al domniei destinului implacabil, subliniind valoarea liberei personalitati umane si a justitiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate