sâmbătă, 20 noiembrie 2010

James Clavell (1924-1994)

Image and video hosting by TinyPic       James Clavell s-a nascut la data de 10 octombrie 1924, la Sydney, Australia. Unele surse sustin faptul ca s-a nascut in Marea Britanie si s-a mutat in Ausralia la o varsta frageda. Numele sau de botez a fost Charles Edmund DuMaresq de Clavelle. Tatal sau a fost ofiter in Marina Regala Britanica lucru ce a determinat ca educatia sa sa fie facuta in mai multe locuri din lume. Ultimele studii au fost facute la Portsmouth.
       In anul 1940 el s-a inrolat in Artileria Regala Britanica si a fost trimis in Malaezia sa lupte impotriva japonezilor. A fost ranit, capturat si dus intr-un lagar de prizonieri in insula Java si apoi la inchisoarea Changi, langa Singapore. In aceasta perioada a inceput sa scrie inspirat din momentele pe care le-a trait. Prima sa carte a fost „King Rat” (Changi).
       In anul 1946 James Clavell a devenit capitan insa in urma unui accident de motocicleta a trebuit sa puna capat carierei militare.
       A urmat apoi cursurile "Universitatii din Birmingham". Aici a cunoscut-o pe April Stride care era actrita. Cei doi s-au indragostit si s-au casatorit in anul 1951.
       In anul 1953 Clavell s-a mutat impreuna cu familia in Statele Unite ale Americii, mai intai la New York, unde a lucrat in televiziune, iar apoi la Hollywood. Visul sau era sa devina regizor de film. Insa s-a facut remarcat ca scenarist al unor filme ca "The Fly" (1958), "Watusi"(1959) sau "The Great Escape"(1963).
       In anul 1963 a devenit cetatean al Statelor Unite ale Americii.
       "Saga Asiatica", asa cum a fost denumita seria sa de carti care prezinta cultura si modul de viata al japonezilor, cuprinde romanele: "Changi" (1962), "Tai-Pan" (1966), "Shogun" (1975), "Noble House" (Nobila Casa, 1981), "Whirlwind" (Vartejul, 1986), "Gai-Jin" (1993).
       La data de 7 septembrie 1994 James Clavell a decedat in Elvetia in urma unei comotii cerebrale avute in timp ce lupta impotriva cancerului.


Shogun (1975)

       Romanul "Shogun" a fost publicat de catre James Clavell In anul 1975. Este cea de-a treia carte din seria de sase care formeaza "Saga Asiatica", carti in care autorul ne prezinta cultura si modul de viata al civilizatiei din estul Asiei.
       Este cel mai renumit roman al scriitorului si are peste 1500 de pagini. A devenit un bestseller, fiind tradus in numeroase limbi si ecranizat in anul 1980 intr-un serial de televiziune. Cuprinde o poveste plina de actiune, intriga si iubire, si ne face sa intelegem codul de onoare al samuraiului, plin de salbaticie, de frumusete si de obsesie a mortii.
       Personajul principal al romanului este John Blackthorne sau Anjin-san asa cum l-au numit japonezii. Acesta impreuna cu echipajul sau de pe nava olandeza “Erasmus” naufragiaza pe coasta Japoniei. Supravietuitorii sunt luati prizonieri la porunca samuraiului Omi-san si Blackthorne este folosit de catre Seniorul Toragana in ascensiunea sa catre titlul de Shogun, adica comandant suprem al armatei, al doilea om ca putere si influenta dupa imparat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate