vineri, 8 ianuarie 2010

Jane Austen (1775-1817)

       Jane Austen s-a nascut la data de 16 decembrie 1775, la Steventon, in Hampshire, Anglia. Tatal sau, William George Austen, a fost rector al parohiei anglicane la Steventon, Hampshire iar mama sa a fost Cassandra Austen. A avut sase frati si o sora.
       Educatia a primit-o mai mult acasa, in special de la tatal sau, un om foarte invatat. La varsta de 11 ani Jane Austen a inceput sa scrie povestiri pe care tatal ei le numea “povestiri intr-un stil cu totul nou”. La 20 de ani a scris primul sau roman "Elinor si Marianne".
       In 1795 l-a cunoscut pe Tom Lefroy, un avocat de care s-a indragostit insa relatia lor a esuat, casatoria lor fiind imposibila deoarece nu aveau bani. Educatia lui Lefroy era finantata de un unchi al sau care ii netezea si cariera judiciara si a fost tinut departe de Jane care nu l-a mai vazut niciodata.
       In 1811 a publicat anonim volumul "Sense and Sensibility" (Ratiune si simtire) care a fost apreciat inca de la inceput. Dupa doi ani a aparut si "Pride and Prejudice" (Mandrie si prejudecata) opera ce a facut-o celebra pe scriitoare.
       Alte romane ale lui Jane Austen sunt: "Mansfield Park" (Parcul Mansfield, 1814), "Emma" (1816) si "Lady Susan" (Doamna Susan), un scurt roman epistolar. Alte opere au fost publicate postum, in 1818: "Northanger Abbey" (Manastirea Northanger) si "Persuasion" (Persuasiune) iar romanul "The Watsons" (Familia Watsons) nu a fost terminat la fel ca si "Sandition" l-a care lucra in anul 1817.
       Jane Austen a murit la data de 18 iulie 1817, in Winchester, Hampshire, Anglia. Cauzele morti au ramas neelucidate. Se presupune ca a decedat din cauza bolii Addison, o maladie care se manifesta prin dereglarea glandei suprarenale.


Mandrie si prejudecata (1813)

       Romanul "Mandrie si prejudecata" a fost publicat de catre Jane Austen in anul 1813. A fost romanul care a facut-o celebra si se afla pe locul 2 in topul "Cele mai iubite carti in Marea Britanie".
       Romanul a fost initial intitulat "Primele Impresii" si a fost scris intre octombrie 1796 si august 1797 dar prima incercare de publicare a fost respinsa. Intre 1811-1812 Jane Austen a revizuit manuscrisul si l-a redenumit "Mandrie si prejudecata".
       Personajul principal este o fata inteligenta si spirituala numita Elizabeth Bennet. Ea traieste impreuna cu parintii si cu cele patru surori ale sale pe mica lor mosie. Linistea le este tulburata cand pe domeniul vecin se muta domnul Bingley care il aduce cu el si pe prietenul sau Darcy.
       Actiunea romanului se petrece la sfarsitul secolului XVIII intr-o lumina interesanta in care doamnele incearca sa impuna tinerelor ce parteneri de viata sa isi aleaga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate