sâmbătă, 5 decembrie 2009

Mary Shelley (1797-1851)


       Mary Wollstonecraft Godwin, s-a nascut la data de 30 august 1797, in Somers Town, Londra. Tatal sau a fost William Godwin, filozof politic, iar mama sa, Mary Wollstonecraft, scriitoare si sustinatoare a emanciparii femeilor. Aceasta a murit la zece zile dupa nasterea fetei care a fost crescuta de catre tatal sau alaturi de sora ei vitrega, rod al legaturii lui Mary Wollstonecraft cu americanul Gilbert Imlay.
       La un an dupa moartea sotiei sale, tatal lui Mary Shelly, William Godwin, a publicat "Memorii" (1798), o carte plina de amintiri despre sotia sa. Dupa inca trei ani acesta s-a recasatorit din interes cu Mary Jane Clairmont.
       Copilaria si adolescenta au fost petrecute de catre viitoarea scriitoare in Scotia, resedinta de baza fiind pe malul raului Tay, langa Dundee. Inca din aceasta perioada Mary Shelly a inceput sa scrie povestioare.
       In anul 1814, Mary Shelly, l-a intalnit pe poetul Percy Bysshe Shelley, un admirator al tatalui sau. El i-a propus sa fuga impreuna in Europa. Cei doi impreuna cu sora vitrega a lui Mary, Jane Claire Clairmont au plecat pe continent. Au vizitat Franta, Elvetia, Germania. Au vizitat si ruinele castelului Frankenstein, construit in 1250 si au ascultat povestile despre cavalerul Georg von Frankenstein, care ucisese un dragon ce teroriza locuitorii din imprejurimi, si cele despre alchimistul Konrad Dippel, care incercase sa afle secretul fabricarii aurului dar se consacrase si studiului organismului animal. Aceste lucruri au stat la baza scrierii romanului care a facut-o celebra pe Mary Shelly, "Frankenstein".
       In anul 1816, Mary, Claire si Shelley au plecat in Elvetia. Aici si-au petrecut timpul impreuna cu lordul Byron la vila Diodati, nu departe de Geneva. Intr-una din seri lordul Byron a propus ca fiecare dintre ei sa scrie o povestire cu fantome. Doar creatia lui Mary Shelly a fost publicata in anul 1818 de Lackington, Allen & Co.
       In 1818 Mary si Shelley s-au stabilit in Italia. In 1822 Percy Shelley a murit inecat dupa ce barca in care se afla s-a rasturnat in timpul unei furtuni. Impreuna cu singurul sau copil, Percy Florence, Mary Shelley, s-a intors in Anglia. Aici s-a ocupat de cresterea copilului si, in paralel, de promovarea operei sotului sau, Percy Shelley. A mai scris si alte romane: Perkin Warbeck (1830), Lodore (1835) si Falkner (1837).
       Odata cu trecerea timpului scriitoarea a inceput sa sufere de depresii si crize de anxietate dar si de dureri de cap ca urmare a unei tumori pe creier. A murit la data de 1 februarie 1851, la Chester Square. A fost inmormantata la St. Peter's Church, Bournemouth, in apropierea casei fiului sau Percy Florence.


Frankenstein (1818)

       Romanul "Frankenstein" a fost publicat in anul 1818 de Lackngton, Allen & Co si i-a adus scriitoarei Mary Shelley celebritatea. S-a bucurat de un succes neasteptat si imediat.
       Romanul a fost realizat ca urmare a unei vizite facute de catre scriitoare la ruinele castelului Frankenstein unde a ascultat povesti despre cavalerul Georg von Frankenstein si despre alchimistul Konrad Dippel. Acestea au avut roluri foarte importante in realizarea romanului. Intr-o calatorie in Elvetia facuta impreuna cu sotul, sora sa si lordul Byron a inceput realizarea acestei carti. Intr-o seara ploiaoasa lordul Byron a propus ca fiecare dintre ei sa scrie o poveste despre fantome. Astfel a luat nastere romanul "Frankenstein".
       "Frankenstein" este prezentat sub forma de corespondenta, evenimentele sunt relatate de catre R. Walton in scrisori trimise surorii sale. El povesteste cum l-a intalnit pe Victor Frankenstein si cum au ajuns sa se imprieteneasca. Victor Frankenstein ii relateza lui Walton intamplarile din viata sa care l-au determinat sa nu-si mai gaseasca linistea, cum a plecat din casa parinteasca la Ingolstadt pentru a studia chimia, cum a ajuns sa dea viata unei creaturi realizate din materii stranse de la morga si din abator cat si consecintele pe care le-a avut acest lucru asupra vietii sale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate