duminică, 14 august 2011

La Fontaine (1621-1695)

Image and video hosting by TinyPic       Jean de La Fontaine s-a nascut la data de 8 iulie 1621 in orasul Chateau-Thierry, din regiunea Champagne. A fost fiul lui Charles de La Fontaine, administrator al apelor si padurilor in Chateau-Thierry si al Francoisei Pidoux.
       Intre anii 1636-1641 a studiat la Colegiul din Reims. Apoi si-a continuat studiile la seminarul Sainte-Magloire din Paris dar nu s-a preotit sustinand ca nu are vocatie pentru viata ecleziastica.
       In anul 1647 Jean de La Fontaine s-a casatorit cu Marie Hericart, o tanara bogata. L-a urmat pe tatal sau in functia de silvicultor dar in acelasi timp mergea la Paris pentru a frecventa cercurile literare.
       In 1654 a debutat in literatura cu o adaptare dupa piesa "Eunucul" a lui Terentiu.
       In 1658 s-a stabilit la Paris unde l-a avut ca protector pe Fouquet, ministrul de finante al lui Ludovic al XIV-lea. Pentru acesta a compus poemele "Adonis" si "Visul din Vaux".
       Dupa arestarea lui Fouquet, in 1662 regele l-a trimis intr-un exil temporar in Simousin, fiind invinuit ca i-a luat apararea ministrului.
       In 1664 s-a instalat la palatul Luxembourg in functia de "gentilom" al ducesei d'Orleans, vaduva lui Gaston, fratele regelui. In aceasta perioada i-a cunoscut pe Moliere, Racine si Boileau.
       In 1668 a publicat primele sase carti din volumul "Fabule" datorita caruia a devenit unul dintre cei mai straluciti reprezentanti ai clasicismului francez. Cartile VII si VIII din "Fabule" au fost publicate in anul 1678, cartile IX, X si XI un an mai tarziu iar ultima carte in anul 1694.
       In 1672, dupa moartea ducesei d'Orleans, s-a instalat in casa doamnei de La Sabliere unde a gasit un mediu savant prielnic creatiei literare.
       In 1683 La Fontaine a inceput sa fie primit de printii de Bourbon-Conde si de catre ducii Vendome. In acelasi an a fost ales membru al Academiei Franceze.
       In 1693 s-a stabilit in casa magistratorului d'Herward, consilier la Curtea de Justitie din Paris.
       La Fontaine a mai publicat: "Povestiri" (1668), "Iubirile lui Psiche si ale lui Cupidon" (1669), roman mitologic, "Captivitatea Sfantului Molc" (1673), poem religios, "Chinina" (1682), poem didactic, "Florentinul" (1685), comedie, "Epistola catre Huet" (1687), etc.
       Jean de La Fontaine s-a stins din viata la data de 13 aprilie 1695.


Fabule (1668-1694)

       Volumul "Fabule" a fost publicat de catre La Fontaine in mai multe carti ce au aparut in mai multi ani. Primele sase carti ale volumului au aparut in anul 1668, cartile VII si VIII in anul 1678, cartile IX, X si XI un an mai tarziu iar ultima carte in anul 1694.
       La Fontaine s-a inspirat in scrierea acestor fabule din opera lui Esop, un intelept grec care a trait in secolul al VI-lea i.H. Scriitorul a declarat ca foloseste animalele pentru a-i instrui pe oameni.
Printre fabulele care il definesc pe autor se numara: "Greierele si furnica", "Corbul si vulpea", "Vulpea si barza", "Lupul si mielul".

Un comentariu:

  1. The gambling industry is back in business | drmcd
    The gambling industry 광주광역 출장샵 is back in business. 포천 출장안마 a big bet on poker games at the Golden Nugget Casino 여수 출장안마 & Hotel! A few hours ago, 김해 출장마사지 a former Las Vegas 용인 출장샵

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate