miercuri, 19 ianuarie 2011

William Shakespeare (1564-1616)

Image and video hosting by TinyPic       William Shakespeare s-a nascut la data de 23 aprilie 1564 la Stratford-upon-Avon, in Anglia. A fost fiul lui John Shakespeare, un manusar, negustor de lana, de piei si de vite, si al lui Mary Arden, fiica unui mosier local. A mai avut sapte frati. Tatal sau a fost judecat pentru afaceri pe piata neagra a lanii si din aceasta cauza a pierdut pozitia de consilier local pe care o ocupa.
       Se presupune ca Shakespeare a urmat Scoala de Gramatica din Stratford unde a studiat gramatica, latina si greaca.
       Pentru perioada 1576-1582 nu exista date semnificative. Este posibil ca intre anii 1580-1582 William Shakespeare sa fi fost profesor la familia romano-catolica Houghton din Lancashire.
       La 28 noiembrie 1582 s-a casatorit cu Anne Hathaway, fiica unor fermieri instariti din satul Shottery, care avea cu opt ani mai mult decat el. Casatoria se pare ca a fost grabita de faptul ca mireasa era insarcinata. Primul lor copil, Susannah, s-a nascut la sase luni de la casatorie. Au mai avut doi gemeni, in 1585, un baiat numit Hamnet si o fata, Judith. La varsta de 11 ani baiatul a murit. Din cauza asemanarii numelor, se banuieste ca moartea sa a fost imboldul pentru crearea piesei "Hamlet".
       In 1589-1592 s-a jucat la Londra piesa "Henric al VI-lea". In 1597 si-a cumparat o casa impunatoare la Stratford.
       Shakespeare a devenit actor, scriitor si apoi co-proprietar al unei trupe de teatru, cunoscuta sub numele de "Oamenii lordului Chamberlain" si care ulterior s-a numit "Oamenii regelui".
       In anul 1609 si-a publicat sonetele, poezii de dragoste majoritatea(126) care sunt inchinate unui tanar (frumos stapan), si restul(28) amantei sale, o doamna bruneta (the dark lady). John Benson, care la 24 de ani de la moartea poetului i-a publicat poemele a incearcat sa ascunda aspectul lor homoerotic.
       In anul 1615 scriitorul este mentionat ca actionar al teatrului "Globul".
       Printre piesele lui Shakespeare se numara: "Mult zgomot pentru nimic", "Visul unei nopţi de vara", "Imblanzirea scorpiei", "Regele Ioan", "Romeo si Julieta", "Macbeth", "Hamlet", "Regele Lear", "Othello", etc.
       La data de 23 aprilie 1616, William Shakespeare a incetat din viata si a fost inmormantat la biserica Trinity din Stratford. Pe piatra de mormant a scriitorului este inscriptionat: "Bunule prieten, fereste-te, pentru numele lui Hristos,/ Sa dezgropi tarana inchisa aici;/ Binecuvantat fie omul care cruta aceste pietre/ Si blestemat cel ce-mi clinteste osemintele."
William Shakespeare este considerat a fi cel mai mare scriitor al literaturii engleze.

Romeo si Julieta (1595-1596)

       "Romeo si Julieta" este cea mai cunoscuta opera a lui Shakespeare si este considerata cea mai tipica poveste de dragoste din perioada Renasterii. Este o tragedie despre soarta a doi indragostiti care lupta impotriva destinului.
       Cei doi tineri, Romeo si Julieta, care fac parte din doua familii rivale se indragostesc si lupta pentru iubirea lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate