luni, 27 decembrie 2010

Dante Alighieri (1265-1321)

Image and video hosting by TinyPic       Dante Alighieri s-a nascut la data de 29 mai 1265 la Florenta. Tatal sau, Alighiero di Bellincione, a fost negustor. Mama sa, Gabriella degli Abati, a murit cand Dante avea 17 ani.
       Nu se cunosc foarte multe date despre educatia pe care a primit-o insa se banuieste ca a studiat acasa. A participat la prelegerile de filozofie si teologie la scolile franciscane si dominicane, studiind mai ales pe Aristotel si pe Toma d'Aquino. Este foarte posibil sa fi studiat la Universitatea din Bologna, in anul 1285 Dante aflandu-se in acest oras.
       Evenimentul semnificativ al tineretii sale a fost intalnirea in anul 1274 cu Beatrice Bice di Folco Portinari, de care s-a indragostit la prima vedere si care l-a inspirat ulterior in scrierea operelor sale.
       In anul 1285 s-a casatorit cu Gemma Di Manetto Donati, fiica unui negustor bogat.
       In anul 1290 Beatrice a murit si Dante a fost foarte afectat si a inceput sa scrie "La Vita Nuova". In aceeasi perioada a inceput sa se implice si in viata politica. Dante Alighieri a fost doctor si farmacist. El nu a intentionat sa aiba aceste profesii, insa o lege emisa in 1295 impunea nobililor care doreau sa ocupe o functie publica sa se inscrie intr-una dintre „Corporazioni di Arti e Mestieri”. Astfel Dante a ales aceste meserii care nu ii erau total nepotrivite deoarece, la vremea respectiva, cartile erau vandute in farmacii.
       In 1295 a fost trimis in San Gimignano cu o misiune diplomatica iar in anul 1300 a fost ales ca magistrat, unul din cei sase "priori" (supraveghetori ai puterii executive care alcatuiau "Signoria"). La indemnul sau liderii grupurilor antagoniste "albii" si "negrii" au fost exilaţi pentru a se mentine linistea in oras. In timp ce se afla la Roma grupul "negrilor" a preluat puterea in Florenta si lui Dante i s-a interzis intoarcerea in oras sub pedeapsa cu moartea. A locuit mai intai la Verona, intre anii 1307-1309 la Paris, iar apoi la Ravenna.
       In anul 1316, conducerea orasului Florenta l-a invitat sa se intoarca din exil, insa conditiile puse erau aceleasi cu cele ale unui infractor si Dante a refuzat invitatia spunand ca se va intoarce atunci cand i se va restabili in intregime onoarea.
       Opera scriitorului cuprinde: "Vita Nuova" (Viata noua) care a fost scrisa intre anii 1292 si 1293, la scurt timp dupa moartea Beatricei, care ilustreza marea iubire dintre Dante si Beatrice, "Le Rime", culegere de versuri in care sunt reunite poezii din tinerete si "Divina Commedia", o alegorie in versuri, inceputa probabil in 1306 si terminata cu putin timp inainte de a muri.
       Operele sale filozofice si politice cuprind: "Il Convivio" (Banchetul, 1304-1307), "De vulgari eloquentia" (Cu privire la vorbirea comuna, 1303-1305) si "De Monarchia" (Despre monarhie, 1311-1313).
       La data de 14 septembrie 1931 Dante Alighieri a murit la Ravenna in urma unui atac de malarie. A fost inmormantat la Biserica San Pietro Maggiore (ulterior denumita San Francesco).


Divina Comedie

       "Divina Comedie" este cea mai celebra opera a lui Dante Alighieri si una dintre cele mai mari capodopere ale literaturii universale.
       Opera este formata din trei parti: "Infernul", "Purgatoriul" si "Paradisul", cuprinzand 100 de canturi, 33 pentru fiecare parte, plus un cant introductiv la inceputul "Infernului". Structura de fond a operei corespunde fanteziei cosmologice medievale. Calatoria in Infern si pe muntele Purgatoriului reprezinta traversarea intregii planete, in timp ce Paradisul este o reprezentare simbolica a cosmosului ptolemeic.
       Dante descrie coborarea sa in Infern, trecerea prin Purgatoriu si, in final, ascensiunea in Paradis, ajungand la uniunea cu Divinitatea. El este calauzit mai intai de poetul roman Vergiliu, simbol al ratiunii si apoi de catre iubita sa Beatrice, simbol al credintei.
       Initial, Dante si-a numit poemul "Commedia", in sensul ca un inceput dramatic are un final fericit. Actiunea este situata de autor in primavara anului 1300, in saptamana dinainte de Paste, atunci Dante incepe calatoria in "lumea de dincolo".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate