vineri, 18 septembrie 2009

Margaret Mitchell (1900-1949)


       Margaret Munnerlyn Mitchell s-a nascut la data de 8 noiembrie 1900, in Atlanta din statul Georgia, unde si-a petrecut intreaga viata.
       Tatal sau, Eugene Muse Mitchell, a fost avocat si presedinte al "Societatii de istorie" din Atlanta. Mama sa, numita Maybelle Mitchell, a fost descendenta a unei familii de plantatori instariti. Inca din copilarie, Margaret a fost fascinata de povestile despre razboiul civil pe care le-a auzit prima data da la parinti, iar mai apoi de la veteranii de razboi.
       La varsta de 16 ani a scris "Insula Pierduta"(The Lost Island), lucrare descoperita in anul 1995 printre fotografii vechi si scrisori de dragoste. Scrisa pe un caiet de scoala, este o poveste romantica, despre dragoste si onoare.
       In 1918 a inceput sa studieze medicina la Colegiul Smith din orasul Northampton. Dupa 4 ani, la moartea mamei ei, a fost silita sa renunte la aceste studii si sa se intoarca la Atlanta. Aici a lucrat in redactia suplimentului de duminica al ziarului local, unde semna Peggy Mitchell.
       In septembrie 1922 s-a casatorit cu Berrien "Red" Upshaw, de care a divortat in octombrie 1924, iar dupa mai putin de un an (4 iulie 1925) s-a recasatorit cu John R. Marsh.
       In anul 1926 a suferit un accident si a trebuit sa renunte la ziaristica. In aceasta perioada a inceput sa scrie romanul "Pe Aripile Vantului"(Gone with the Wind), la care a lucrat pana in 1935, roman ce avea sa-i aduca o uimitoare celebritate. Publicat in 1936, romanul a fost tradus in 21 de limbi, iar un an mai tarziu a primit Premiul Pulitzer. La 15 decembrie 1939, la Atlanta, a avut loc premiera filmului inspirat din roman, scriitoarea fiind prezenta in sala.
       La data de 16 august 1949, Margaret Mitchell a murit in urma unui accident de masina. A fost inmormantata la Cimitirul Oakland din Atlanta.


Pe Aripile Vantului (1936)


       Romanul "Pe aripile vantului a fost publicat de catre Margaret Mitchell in anul 1936. In prima zi dupa aparitie au fost vandute 50000 de exemplare, iar pana la sfarsitul anului, tirajul a atins, numai in SUA, cifra de doua milioane. I sa decernat Premiul Pulitzer, cea mai importanta distinctie literara americana; Asociatia nationala a librarilor a declarat-o cea mai buna carte a anului si Asociatia culturala din New York i-a acordat medalia de aur. A fost tradus in 21 de limbi, inclusiv in sistemul Braille.
       La celebritatea cartii a contribuit, ceva mai tarziu si filmul lui Victor Fleming, din anul 1939, cu Vivien Leigh si Clark Gable in rolurile principale. A fost unul din filmele de mare succes al tuturor timpurilor, castigator a 8 premii Oscar si incasari de aproape patru sute de milioane de dolari, record absolut la acea vreme.
       Actiunea romanului se desfasoara in anii Razboiului Civil din America si in perioada reconstructiei ce a urmat-o. Destinul fiecarui personaj este prins in tumultul evenimentelor si numai cei puternici reusesc sa faca fata transformarilor din jurul lor si sa nu se lase coplesiti. Scarlett O’Hara, eroina principala, este o supravietuitoare, o femeie puternica, egoista si independenta, care nu pune mare pret pe regulile si conventiile sociale si care stie sa foloseasca evenimentele si oamenii in favoarea sa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate