marți, 13 aprilie 2010

Gustave Flaubert (1821-1881)

       Gustave Flaubert s-a nascut la data de 12 decembrie 1821, la Rouen. Tatal sau, Achille Cleophas Flaubert, a fost doctor chirurg la spitalul din Rouen iar mama sa, Justine Caroline Fleuriot, provenea dintr-o familie de medici si armatori. A avut un frate mai mare care a urmat o cariera medicala ca si tatal sau si o sora mai mica.
       In anul 1832 Gustave Flaubert a intrat la colegiul din Rouen. In 1834 a scris o farsa "L'amant avare" (Amantul zgarcit). In aceasta perioada a inceput sa compuna si scene istorice. A citit cu placere operele unor scriitori ca Cervantes sau Shakespeare.
       In 1836 a scris "Un parfum a sentir" (Un parfum de mirosit), "La peste a Florence" (Ciuma la Florenta), "Rage et impuisance" (Furie si neputinta) iar in anii urmatori "Passion et vertu" (Pasiune si virtute) si romanul "Memoires d'un fou" (Memoriile unui nebun).
       La data de 23 august 1840 Flaubert a trecut examenul de bacalaureat. Un an mai tarziu s-a inscris la Facultatea de Drept fara nici o placere si in 1844 a renuntat sa-si mai continue studiile. A facut mai multe calatorii care l-au inspirat in scrierea istorioarelor sale. In 1844 a inceput sa sufere primele atacuri ale unei boli nervoase. Pe 29 iulie 1846 a cunoscut-o pe Louise Colet si au ramas impreuna pana in anul 1854 cand a cunoscut-o pe actrita Beatrix Person.
       In 1856 scriitorul a inceput sa publice romanul "Madame Bovary" (Doamna Bovary) in "Revue de Paris". Un an mai tarziu Gustave Flaubert a fost acuzat ca ar fi un autor imoral. La 7 februarie a fost achitat datorita pledoariei avocatului sau. In 1870 a aparut "L'Education sentimentale" (Educatia sentimentala) care a fost primita negativ de catre critica.
       Flaubert, care fusese numit locotenent in Garda nationala, a primit, la 28 ianuarie 1871, Legiunea de onoare. In 1874 l-a intalnit pe Victor Hugo cu care a inceput sa tina legatura. A mai relationat cu Gambetta si Zola. In 1878 sanatatea a inceput sa i se subrezeasca si a inceput sa simta si dificultati banesti.
       La 28 martie 1880 i-a avut ca invitati la o masa pe Zola, Daudet, Goncourt, Maupassant si Charpentier.
       La data de 8 mai 1881 Gustave Flaubert a fost dobarat de o hemoragie cerebrala. A fost inmormantat la 11 mai la Rouen. In anul 1906 in pavilionul de la Croisset a fost inaugurat un muzeu Flaubert.


Doamna Bovary (1857)

       Romanul "Madame Bovary" a fost publicat de catre Gustave Flaubert in anul 1857. Initial cartea a fost interzisa din motive sexuale.
       Doamna Bovary este o femeie plina de vise dar fara sparanta de a gasi in realitate traducerea dorintelor sale. Ea se casatoreste cu Charles, un tanar medic, alaturi de care insa nu se simte implinita ci traieste cufundata in sine si in visele inspirate din carti de consum popular cu cavaleri si marchize. Ea neaga realitatea, cautand iubirea zugravita in carti si traieste langa un barbat anost care nu banuieste nimic din zbuciumul emotional care marcheaza existenta sotiei sale. Emma este femeia ce aspira spre fericirea ideala, pe care nu o gaseste alaturi de sotul ei si incearca sa o cunoasca alaturi de alti barbati, Leon si Rodolphe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Persoane interesate