duminică, 15 aprilie 2012

J. R. R. Tolkien (1892-1973)

Image and video hosting by TinyPic       John Ronald Reuel Tolkien s-a nascut la data de 3 ianuarie 1892 in Bloemfontein, localitate din Africa de Sud. A fost fiul lui Arthur Reuel Tolkien, un manager de banca englez si a sotiei sale, Mabel Tolkien. A mai avut un frate, Hillary Arthur, cu doi ani mai mic. Parintii sai mersesera in Africa de Sud cu gandul de a strange bani pentru a-si deschide o afacere in Anglia. Insa in anul 1895 tatal sau a murit de febra reumatica iar familia a ramas intr-o stare financiara precara.
       In copilarie, Tolkien a fost muscat de un paianjen in gradina, eveniment care i-a influentat mai tarziu operele.
       Mama lui l-a invatat bazele latinei foarte devreme. La varsta de patru ani stia sa citeasca si a putut scrie fluent la scurt timp. Datorita mamei sale a inceput sa iubeasca cartile.
       J. R. R. Tolkien a studiat la "King Edward's School" din Birmingham.
       In anul 1904, mama sa a murit din cauza unor complicatii la diabet. John si fratele sau au intrat sub tutela parintelui Francis Xavier, care le-a asigurat copiilor cea mai aleasa educatie.
       In anul 1910, pe cand avea 18 ani, John Ronald Reuel Tolkien a inceput studiile la Universitatea din Oxford. In 1925, dupa ce a fost profesor la Universitatea din Leeds, a fost primit ca profesor de literatura engleza veche in „Oxford University”.
       La data de 22 martie 1916 s-a casatorit cu Edith Bratt. Impreuna au avut patru copii: John, Michael, Christopher si Priscilla. Datorita acestora Tolkien a inceput sa inventeze povesti. In anul 1933 copiii au aflat de existenta micului hobit Bilbo Baggins. Era eroul primei povesti scrise de J.R.R. Tolkien: "The Hobbit or There and Back Again" (publicata in anul 1936). Incurajat de cei apropiati, care erau fermecati de povestirile sale, Tolkien a inceput sa-si doreasca sa scrie un basm de mare intindere prin care sa le ofere oamenilor accesul intr-o lume mirifica in care sa fie redescoperite compasiunea, bunatatea si curajul.
       J. R. R. Tolkien a inventat o intrega lume mitologica si limbi complete si complexe bazate pe intinsele cercetari lingvistice.
       In anii 1954 si 1955 volumele romanului "The Lord of the Rings" au fost publicate. Prin acest roman, datorita succesului sau, Tolkien a devenit "tatal literaturii fantastice".
       In anul 1926 a avut loc intalnirea memorabila cu scriitorul englez Clive Staples Lewis. Impreuna cu Charles Williams, Dorothy Sawyers si Owen Barfield a intemeiat grupul literar „The Inklings”. Ei au ajuns la concluzia ca orice gen literar poate deveni, sub pana scriitorului iscusit, vehicul al Evangheliei. In anul 1960, J.R.R. a fost cooptat ca si colaborator in colectivul traducatorilor Bibliei de la Ierusalim.
       In anul 1959 s-a retras din invatamant si s-a dedicat literaturii.
       Cea mai mare parte din opera de fictiune a lui J.R.R. Tolkien, atat cea publicata in timpul vietii (in special Hobbitul si Stăpânul Inelelor), cat si cea publicata postum prin grija fiului sau, Cristopher (inclusiv Silmarillion si Copiii lui Hurin) formeaza un complex de povestiri, poezii, istorii, limbi fictive si eseuri literare, legate intre ele, despre o lume imaginara, Arda si despre Pamantul de Mijloc, un teritoriu al acesteia. In timpul vietii sale, Tolkien si-a denumit aceste scrieri "Legendarium".
       La data de 2 septembrie 1973, John Ronald Reuel Tolkien a decedat intr-un spital din Bournemouth.


Stapanul inelelor (1954-1955)

Image and video hosting by TinyPic       Cartea "Stapanul inelelor" a fost scrisa intre anii 1937 - 1949 si publicata in perioada 1954-1955 in trei volume: "Fratia inelului", "Cele doua turnuri" si "Intoarcerea regelui". A fost retiparita de mai multe ori si tradusa in foarte multe limbi. Este o continuare a romanului "Hobitul".
       Actiunea se petrece in al treilea Ev al Pamantului de Mijloc populat de oameni, hobiti, elfi, gnomi, orci, vrajitori si multe alte creaturi reale sau imaginare. Totul se concentreaza in jurul Inelului Puterii faurit de lordul intunecat Sauron care isi doreste stapanirea absoluta asupra Pamantului de Mijloc. Tanarul hobbit Frodo Baggins mosteneste acest inel si porneste in calatoria spre Muntele de Foc pentru a-l distruge.
       Cartea a fost ecranizata sub forma unei trilogii, in anii 2001, 2002 si 2003, in regia lui Peter Jackson. Din distributie au facut parte: Ian McKellen, Andy Serkis, Elijah Wood, Viggo Mortensen, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Christopher Lee, Liv Tyler, etc. Trilogia a primit 30 de nominalizari la Premiile Oscar din care a castigat 17.

Persoane interesate