miercuri, 11 ianuarie 2012

Edgar Allan Poe (1809-1849)

Image and video hosting by TinyPic       Edgar Allan Poe s-a nascut la data de 19 ianuarie 1809 in Boston, Massachutes. Parintii sai au fost actori ambulanti. Tatal sau, David Poe Jr., a murit in anul 1810 iar mama, Elizabeth Hopkins Poe, in anul 1811. Din aceasta cauza a fost crescut de catre un comerciant din Richmond numit John Allan si a trait o perioada in Anglia. Nu a fost niciodata adoptat in mod legal dar si-a luat numele de Allan drept nume mijlociu.
       In Anglia, Poe a urmat cursurile colegiului Manor School in Stoke Newington. A studiat apoi in Richmond, iar in 1825 s-a inscris la Universitatea din Virginia, pe care a fost nevoit sa o paraseasca dupa un an din cauza lipsurilor materiale. Deoarece avea multe datorii si ducea o viata extravaganta a ajuns in conflicte cu tatal sau vitreg.
       A incercat sa intre in armata dar a fost exclus din academia militara din West Point din cauza unor acte deliberate de indisciplina. In aceasta perioada a publicat fara prea mult succes primele sale poezii.
       In anul 1833 Edgar Allan Poe a castigat concursul organizat de revista "Saturday Visitor" din Baltimore cu povestirea "Manuscris gasit intr-o sticla".
       In 1836 s-a casatorit cu verisoara lui, Virginia Clemm, si s-a stabilit in Baltimore. A devenit redactor principal al revistei "Southern Literary Messenger", dar a pierdut postul in scurt timp datorita exceselor sale alcoolice.
       Poe a publicat mai multe articole, povestiri si eseuri in diverse reviste faurindu-si reputatia de critic sever si competent. A scris mai multe nuvele care au avut succes la public printre care si "Povestea lui Arthur Gordon Pym" si in 1839 a publicat in doua volume un ciclu de nuvele numit "Povestiri ale Grotescului si Arabescului". A lucrat ca editor asistent la revista "Burton's Gentlemen's Magazine" si apoi la revista "Graham's Magazine".
       In ianuarie 1845 a publicat in revista "Evening Mirror" poemul "Corbul" (The Raven) care l-a facut celebru.
       In anul 1847 sotia sa, Virginia, a murit si acest lucru i-a accentuat abuzul de bauturi alcoolice.
       In 1849, dupa o disparitie de cateva zile, a fost gasit cazut pe un trotuar in orasul Baltimore, in stare de confuzie mintala. A murit patru zile mai tarziu la data de 7 octombrie 1849.
       Printre povestirile mai celebre ale lui Edgar Allan Poe se numara: "Aventurile lui Gordon Pym", "Prabusirea casei Usher", "Carabusul de aur", "Pisica neagra", "Butelia de Amontillado", etc.


Pisica neagra (1843)

       "Pisica neagra" este o proza scurta publicata de catre Edgar Allan Poe pe data de 19 august 1843 intr-o editie a revistei "The Saturday Evening Post".
       Aceasta scriere este considerata o analiza asupra psihologiei vinovatiei. Ea spune povestea unui criminal care isi ascunde faptele si se crede invulnerabil dar intr-un final cedeaza si se destainuie.

Persoane interesate