miercuri, 29 iunie 2011

Stephen King (1947)

Image and video hosting by TinyPic       Stephen Edwin King s-a nascut la Portland, Maine, la data de 21 septembrie 1947. A fost fiul lui Donald Edwin King si al lui Nellie Ruth Pillsbury. Cand Stephen avea varsta de doi ani tatal sau si-a abandonat familia si mama l-a crescut impreuna cu fratele sau mai mare, adoptat, David, suferind multe greutati financiare.
       King a urmat scoala primara la Durham si liceul la Lisbon Falls, in Maine. A fost un adolescent nesigur pe el care si-a gasit consolarea in lectura. Pentru prima oara l-a citit pe Lovecraft, pe care l-a descoperit in 1960 intr-un cufar plin cu carti de groaza care apartinusera tatalui sau, scriitor amator. A inceput sa scrie povestiri bazate pe filmele vazute la cinema pe care le vindea colegilor si prietenilor. Acestea au fost multiplicate cu o masina de scris (careia ii lipsea tasta "n", ca in romanul "Misery"), folosita de fratele sau pentru a multiplica un ziar propriu, „Dave's Rag” (Fituica lui David), despre evenimentele locale.
       Intre anii 1966- 1971, Stephen King a urmat cursurile Universitatii din Maine, specializarea engleza. La universitate a scris o rubrica intitulata „King's Garbage Truck” (Camionul de gunoi al lui King) pentru ziarul studentesc „The Maine Campus” (Campusul din Maine).
       In aceasta perioada a avut mai multe servicii pentru a-si plati facultatea, inclusiv unul la o spalatorie industriala. Perioada de studentie este evidentiata in a doua parte a romanului „Hearts in Atlantis” (Inimi in Atlantida).
       In anul 1971 s-s casatorit cu Tabitha Spruce, viitoare scriitoare si poeta, cu care a avut trei copii. Acum a inceput sa predea limba engleza la Hampden Academy din Hampden, Maine. In aceasta perioada a locuit cu sotia si copiii intr-o rulota. Pentru a face bani a inceput sa scrie povestiri, majoritatea publicate in reviste pentru barbati. Tot acum Stephen a inceput sa consume alcool, un viciu cu care s-a luptat mult timp.
       Primul sau roman publicat a fost "Carrie", de care King nu a fost multumit si l-a aruncat la gunoi dar a fost recuperat de catre sotia sa. In 1973 acesta a fost publicat si King si-a dedicat viata exclusiv creatiei literare. A continuat sa scrie, sa bata recorduri si sa primeasca numeroase premii.
       In 1980 s-au mutat la Bangor, in Maine, intr-o superba casa in stil victorian si King a donat bibliotecii Universitatii din Maine manuscrisele primelor sale romane, unele dintre ele nefiind niciodata editate.
       La sfarsitul anilor 80, cu ajutorul familiei si prietenilor a renuntat la droguri, alcool si medicamente.
       A participat la finantarea construirii unui Centru al artelor si al muzicii din Massachussets, care poarta numele mamei sale, si a unei aripi suplimentare a bibliotecii municipale din Bangor. Lista donatiilor si a burselor pentru studenti este impresionanta.
       Ca membru al formatiei "The Rock Bottom Remainders", a dat numeroase concerte, mai ales la conventia "Cei mai buni vanatori de carti" din Anaheim, California, iar in 1994 a strabatut cu motorul Statele Unite (7000 km), sustinand prin acest proiect librariile independente.
       In iunie 1999 King a fost lovit de o masina in timp ce se plimba pe marginea drumului. A suferit cinci operatii in zece zile si a facut terapie fizica iar in scurt timp si-a reluat lucrul la „On Writing” (Despre scris), in ciuda faptului ca nu putea sa stea ridicat mai mult patruzeci de minute din cauza durerii.
       In anul 2002 Stephen King a anuntat ca nu va mai scrie insa a continuat sa faca acest lucru intr-un ritm mai lent.
       In anul 2003 a primit medalia Fundatiei Nationale de Carte din SUA pentru o „Contributie Exceptionala la Literatura Americana.” Tot din 2003, King isi prezinta opiniile referitor la evenimentele din cultura si mass-media intr-o rubrica, intitulata „The Pop Of King”, de pe ultima pagina a saptamanalului american „Entertainment Weekly” (revista de cinema, tv, muzica si literatura).
       In octombrie 2005, King a semnat un contract cu editura de benzi desenate Marvel Comics pentru extinderea ciclului „The Dark Tower” (Turnul Intunecat).
       In ianuarie 2006, King a aparut in primul episod al programului transmis in direct pe internet "Amazon Fishbowl" (Acvariu amazonian), moderat de Bill Maher.
       Stephen King este un mare fan al baseball-ului si al muzicii rock. Pentru a-si implini aceste pasiuni, a creat si a finantat postul de radio WZON in Bangor, care transmite meciuri de baseball si difuzeaza muzica rock.
       Printre operele scriitorului se numara: "The Shining" (Stralucirea, 1977), "The Stand" (Apocalipsa, 1978), "The Talisman" (Talismanul, 1984), "The Eyes of the Dragon" (Ochii dragonului, 1987), "Misery" (1987), "Insomnia" (1994), "Cell" (Mobilul, 2006), etc.
       A scris cateva titluri si in afara genului horror, inclusiv nuvelele „The Body” (Cadavrul) si „Rita Hayworth and the Shawshank Redemption” (adaptate pe marele ecran sub titlurile „Stand By Me” si „The Shawshank Redemption”), precum si romanele „The Green Mile” (Culoarul Mortii, de asemenea ecranizat, cu Tom Hanks in rolul principal), „The Eyes of the Dragon”, (Ochii dragonului) si „Hearts in Atlantis” (Suflete Pierdute in Atlantida).
       A scris cateva lucrari si sub pseudonimul Richard Bachman: „Rage” (1977), „The Long Walk” (1979), „Road Work” (1981), „The Running Man” (1982), etc.
       King a mai scris o povestire, „The Fifth Quarter” (Al cincilea sfert), sub pseudonimul John Swithen. Aceasta a fost inclusa in antologia „Nightmares & Dreamscapes” (Cosmaruri si vise) din 1993, semnata cu numele propriu.


Shining (1977)

       Romanul "Shining" a fost publicat de catre Stephen King in anul 1977. Titlul a fost inspirat de melodia lui John Lennon "Instant Karma!", care contine versul: "We all shine on…".
       Personajul central este Jack Torrance, un fost profesor care si-a pierdut slujba din cauza consumului de alcool. El incearca sa-si refaca viata acceptand un post de portar la un hotel izolat in munti, inchis in timpul iernii. Aici se muta cu sotia sa, Wendy, si fiul, Danny, un "shiner", adica o fiinta inzestrata cu o energie psihica supranormala ce-i da puteri vizionare.
       In Hotelul Overlook salasluieste o forta misterioasa si monstruoasa care va determina destinul teribil al condamnatului Jack Torrance si dezastrul unei familii. Iar miraculosul Danny se va desparti mult prea timpuriu si prea dureros de candoarea copilariei.
       Romanul a fost ecranizat in anul 1980 in regia lui Stanley Kubrick cu Jack Nicholson in rolul lui Jack Torrance.

vineri, 10 iunie 2011

Daniel Defoe (1660-1731)

Image and video hosting by TinyPic       Daniel Foe s-a nascut in anul 1660 (ziua si luna nu sunt cunoscute) la Londra. A fost fiul lui James Foe, lumanarar, apoi macelar.
       Deoarece tatal sau a dorit sa-l faca preot, in anul 1673 Daniel a intrat la Academia din Newington Green.
       In anul 1678 a parasit studiile religioase iar intre anii 1680-1683 a facut mai multe calatorii in Franta, Aachen si probabil in Olanda si Spania.
       In anul 1684 s-a casatorit cu Mary Tuffley, fiica unui negustor instarit. In aceasta perioada s-a apucat si el de negustorie.
       In 1685 a luat parte la rebeliunea din Monmouth impotriva lui Iacob al II-lea, dar ca urmare a unei gratieri, obtinuta probabil in schimbul unei mari sume de bani, a reusit sa scape de deportare si executie atunci cand a fost prins.
       Intre anii 1688-1692 Daniel Foe a fost chemat de mai multe ori in fata judecatii de catre creditori iar in 1692 a fost declarat falit si a fugit la Bristol. In acelasi an a publicat "Oda societatii ateniene".
       In anul 1694 a inceput unele relatii cu partidul whig si pare sa fi fost inca de pe atunci in serviciul secret pentru informarea guvernului.
       In 1697 a publicat "Caracterul decedatului doctor Samuel Annesley" si "Pareri asupra unui pamflet privitor la armata permanenta". In urmatorii ani a continuat sa publice diverse pamflete.
       In 1702 a publicat pamfletul "Cea mai expeditiva cale cu disidentii" de pe urma caruia s-a ales cu amenda si condamnarea la stalpul infamiei. Un an mai tarziu a fost expus la stalpul infamiei dar multimea l-a acoperit cu flori. A fost inchis la Newgate unde si-a schimbat numele in Daniel Defoe.
       In anul 1704 a fost eliberat de catre Harley, ministrul in serviciul caruia a intrat dupa eliberare.
       In anul 1713 a fost intemnitat la Newgate din cauza altor pamflete publicate. A fost eliberat dupa ce i-a cerut iertare reginei.
       Doi ani mai tarziu scriitorul a suferit un atac de apoplexie.
       In 1716 a inceput sa conduca o publicatie lunara "Mercurias Politics" care a aparut pana in 1720. Trei ani mai tarziu a lansat periodicul "Daily Post" si a scris romanul care l-a facut celebru "Robinson Crusoe".
       In 1722 scriitorul a publicat romanul "Moll Flanders", "Viata lui Cartouche", "Povestea colonelului Jacque", etc.
       Alte scrieri ale lui Daniel Defoe sunt: "O noua calatorie in jurul lumii" (1725), "Un sistem de magie" (1726), "Tirania Parohiala" (1727), "Hotiile de pe strada" (1728), "Un nou ghid al familiei" (1728), etc.
       In anul 1730 i s-a intentat un nou proces pentru o datorie veche. Defoe i-a incredintat toate bunurile fiului sau pentru o buna administrare si a fugit.
       Daniel Defoe a murit la data de 26 aprilie 1731 datorita unei letargii in casa de pe Ropenmaker's Alley, Moorfields, unde era gazduit. A fost inmormantat la Bunhill Fields.


Robinson Crusoe (1719)

       Romanul "Robinson Crusoe" a fost publicat de catre Daniel Defoe in anul 1719. Titlul sau complet este "Viata si ciudatele aventuri ale lui Robinson Crusoe".
       In scrierea acestui roman Daniel Defoe s-a inspirat dintr-un fapt real: aventura unui marinar, pedepsit sa fie lasat singur, vreme de patru ani, pe o insula pustie.
       Dornic de aventura Robinson Crusoe pleaca intr-o calatorie pe mare si in urma unei teribile furtuni devine ultimul supravietuitor de pe corabie. Ramane singur pe o insula pustie „neavand nici ce manca, nici unde se adaposti, nici haine, nici arme, fara nicio speranta". Ajutat de inteligenta sa si de forta bratelor incearca sa supravietuiasca si sa isi faca viata cat mai usoara.

Persoane interesate