luni, 27 decembrie 2010

Dante Alighieri (1265-1321)

Image and video hosting by TinyPic       Dante Alighieri s-a nascut la data de 29 mai 1265 la Florenta. Tatal sau, Alighiero di Bellincione, a fost negustor. Mama sa, Gabriella degli Abati, a murit cand Dante avea 17 ani.
       Nu se cunosc foarte multe date despre educatia pe care a primit-o insa se banuieste ca a studiat acasa. A participat la prelegerile de filozofie si teologie la scolile franciscane si dominicane, studiind mai ales pe Aristotel si pe Toma d'Aquino. Este foarte posibil sa fi studiat la Universitatea din Bologna, in anul 1285 Dante aflandu-se in acest oras.
       Evenimentul semnificativ al tineretii sale a fost intalnirea in anul 1274 cu Beatrice Bice di Folco Portinari, de care s-a indragostit la prima vedere si care l-a inspirat ulterior in scrierea operelor sale.
       In anul 1285 s-a casatorit cu Gemma Di Manetto Donati, fiica unui negustor bogat.
       In anul 1290 Beatrice a murit si Dante a fost foarte afectat si a inceput sa scrie "La Vita Nuova". In aceeasi perioada a inceput sa se implice si in viata politica. Dante Alighieri a fost doctor si farmacist. El nu a intentionat sa aiba aceste profesii, insa o lege emisa in 1295 impunea nobililor care doreau sa ocupe o functie publica sa se inscrie intr-una dintre „Corporazioni di Arti e Mestieri”. Astfel Dante a ales aceste meserii care nu ii erau total nepotrivite deoarece, la vremea respectiva, cartile erau vandute in farmacii.
       In 1295 a fost trimis in San Gimignano cu o misiune diplomatica iar in anul 1300 a fost ales ca magistrat, unul din cei sase "priori" (supraveghetori ai puterii executive care alcatuiau "Signoria"). La indemnul sau liderii grupurilor antagoniste "albii" si "negrii" au fost exilaţi pentru a se mentine linistea in oras. In timp ce se afla la Roma grupul "negrilor" a preluat puterea in Florenta si lui Dante i s-a interzis intoarcerea in oras sub pedeapsa cu moartea. A locuit mai intai la Verona, intre anii 1307-1309 la Paris, iar apoi la Ravenna.
       In anul 1316, conducerea orasului Florenta l-a invitat sa se intoarca din exil, insa conditiile puse erau aceleasi cu cele ale unui infractor si Dante a refuzat invitatia spunand ca se va intoarce atunci cand i se va restabili in intregime onoarea.
       Opera scriitorului cuprinde: "Vita Nuova" (Viata noua) care a fost scrisa intre anii 1292 si 1293, la scurt timp dupa moartea Beatricei, care ilustreza marea iubire dintre Dante si Beatrice, "Le Rime", culegere de versuri in care sunt reunite poezii din tinerete si "Divina Commedia", o alegorie in versuri, inceputa probabil in 1306 si terminata cu putin timp inainte de a muri.
       Operele sale filozofice si politice cuprind: "Il Convivio" (Banchetul, 1304-1307), "De vulgari eloquentia" (Cu privire la vorbirea comuna, 1303-1305) si "De Monarchia" (Despre monarhie, 1311-1313).
       La data de 14 septembrie 1931 Dante Alighieri a murit la Ravenna in urma unui atac de malarie. A fost inmormantat la Biserica San Pietro Maggiore (ulterior denumita San Francesco).


Divina Comedie

       "Divina Comedie" este cea mai celebra opera a lui Dante Alighieri si una dintre cele mai mari capodopere ale literaturii universale.
       Opera este formata din trei parti: "Infernul", "Purgatoriul" si "Paradisul", cuprinzand 100 de canturi, 33 pentru fiecare parte, plus un cant introductiv la inceputul "Infernului". Structura de fond a operei corespunde fanteziei cosmologice medievale. Calatoria in Infern si pe muntele Purgatoriului reprezinta traversarea intregii planete, in timp ce Paradisul este o reprezentare simbolica a cosmosului ptolemeic.
       Dante descrie coborarea sa in Infern, trecerea prin Purgatoriu si, in final, ascensiunea in Paradis, ajungand la uniunea cu Divinitatea. El este calauzit mai intai de poetul roman Vergiliu, simbol al ratiunii si apoi de catre iubita sa Beatrice, simbol al credintei.
       Initial, Dante si-a numit poemul "Commedia", in sensul ca un inceput dramatic are un final fericit. Actiunea este situata de autor in primavara anului 1300, in saptamana dinainte de Paste, atunci Dante incepe calatoria in "lumea de dincolo".

vineri, 10 decembrie 2010

Agatha Christie (1890-1976)

Image and video hosting by TinyPic       Agatha Mary Clarissa Miller,cunoscuta ca Agatha Christie, s-a nascut la data de 15 septembrie 1890 la Torquay, comitatul Devon, Anglia. Tatal sau a fost Frederick Alvah Miller, un broker american bogat iar mama Clarissa Margaret Boehmer, fiica unui capitan din armata britanica. A avut o sora, Margaret Frary Miller cu 11 ani mai mare si un frate, Louis Montant Miller, cu 10 ani mai mare.
       In anul 1901 tatal sau a murit si educatia a primit-o acasa de la mama sa care intotdeauna a indemnat-o sa scrie.
       La varsta de 16 ani a plecat la Paris pentru a studia cantoul si pianul dar fiind foarte timida a renuntat la aceste studii si s-a intors in tara.
       In anul 1914 s-a casatorit cu colonelul Archibald Christie, un aviator din Royal Flying Corps, al carui nume l-a pastrat ca scriitoare. In 1919 a nascut-o pe fiica sa Rosalind Hicks. In anul 1928 Agatha a divortat de sotul sau dupa ce a aflat ca acesta a inselat-o.
       In timpul primului razboi mondial, Agatha Cristie a lucrat la un spital si apoi la o farmacie familiarizandu-se cu otravurile pe care le va folosi in romanele sale.
       In 1920 a publicat primul sau roman "Misterioasa Afacere de la Styles".
       In anul 1927 in timpul unei croaziere in Orientul Mijlociu l-a cunoscut pe arheologul Sir Max Mallowan, care era cu 14 ani mai tanar si cu care s-a casatorit in anul 1930. Impreuna au calatorit in Siria si Irak. Actiunile din romanele sale au fost inspirate de locurile pe care le-a vizitat. Romanul "Crima din Orient Express" a fost scris intr-o camera de hotel din Istanbul, actiunea din "Moarte pe Nil" este situata in Egipt, iar actiunea din "Crima din Mesopotamia" in Irak. Actiunea altor romane este plasata in Devon, locul sau natal.
       A scris romane, povestiri scurte si piese de teatru politiste dar si romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai puţin cunoscute. Operele sale au in general ca personaje principale pe detectivul Hercule Poirot sau Miss Jane Marple. Scriitoarea a fost numita "Regina Crimei".
       Printre romanele sale celebre se gasesc: "Crima pe terenul de golf"(1923), "Secretul de la Chimneys"(1925), "Cei patru mari"(1927), "Misterul de la Sittaford"(1931), "Crima din Orient Express"(1934),"Martorul mut"(1937), "Zece negri mititei"(1939), "Cei cinci purcelusi"(1942), "O crima anuntata"(1950), "Doamna McGinty a murit"(1952), "Dupa funeralii"(1953), "Cortina"(1975), "Misterul crimei fara cadavru"(1976), etc.
       Agatha Christie a murit la data de 12 ianuarie 1976 la resedinta Winterbrook de langa Wallingford, in Oxfordshire. A fost inmormantata la Cimitirul bisericii St. Marydin Cholsey. Nepotul Aghatei Cristie, Mathew Prichard, a mostenit dreptul de autor al unor opere ale bunicii sale si este asociat la compania ce se ocupa de gestionarea operei "Agatha Christie Limited".
       Agatha Christie a fost numita de catre "Guinness Book of World Records" ca "Cel mai vandut scriitor al tuturor timpurilor", alaturi de William Shakespeare. Cartile sale au fost traduse in cel putin 56 de limbi.


Crima din Orient Express (1934)

       Romanul "Crima din Orient Express" a fost publicat de catre Agatha Cristie in anul 1934. A fost scris la Istanbul, intr-o camera a hotelului Pera Palace, care astazi este pastrata in memoria scriitoarei. Se numara printre cele mai vandute carti ale sale.
       Personajul principal al cartii este detectivul belgian Hercule Poirot. Acesta pleaca spre Londra, unde are un caz de rezolvat, cu Orient Expressul. In vagonul sau se mai afla inca 14 persoane printre care si conductorul. Drumul obisnuit si aparent plictisitor se transforma intr-o adevarat ancheta cand intr-o noapte la ora 1 fara 23 de minute detectivul este trezit de un zgomot puternic. Dimineata afla ca unul dintre calatori si anume domnul Ratchett este mort. Astfel Hercule Poirot isi incepe munca de detectiv pentru a afla care este ucigasul dintre cei 12 oameni aflati in tren, din afara neputand sa patrunda nimeni.
       Romanul a fost ecranizat pentru prima data in anul 1974, in regia lui Sidney Lumet. Filmul a avut o distributie impresionanta, cu Albert Finney in rolul lui Poirot, alaturi de Sean Connery, Ingrid Bergman, etc.

Persoane interesate