luni, 20 septembrie 2010

Mark Twain (1835-1910)

Image and video hosting by TinyPic       Samuel Langhorne Clemens, cunoscut in litertura sub pseudonimul Mark Twain, s-a nascut la data de 30 noiembrie 1835 in localitatea Hannibal, statul Missouri. Parintii sai au fost negustorul John Marshall Clemens si Jane Lampton Clemens. A fost al saselea din sapte copii dintre care doar o fata si doi baieti au ajuns la varsta maturitatii.
       In anul 1847 tatal lui Mark Twain s-a imbolnavit de pneumonie si a decedat. In acelasi an Mark Twain a intrat ca ucenic la un tipograf. La varsta de saisprezece ani a inceput sa scrie articole si schite.
       La optsprezece ani a plecat ca tipograf in mai multe orase insa dupa patru ani s-a intors in Missouri si a inceput sa se pregateasca pentru a deveni pilot de vas cu zbaturi, o profesie foarte bine platita. L-a convins si pe fratele sau sa lucreze impreuna cu el dar vasul pe care acesta servea a explodat si fratele lui a murit. De atunci s-a invinovatit toata viata pentru acest lucru insa a continuat sa lucreze ca pilot.
       Dupa izbucnirea Razboiului civil din America, in 1861, a plecat spre vest si ajuns in Nevada a devenit miner. Dupa esecul ca miner, a inceput sa lucreze la un ziar din Virginia City numit "The Daily Territorial Enterprise". Atunci a folosit pentru prima oara pseudonimul literar "Mark Twain".
       In anul 1867, Twain l-a cunoscut pe Charles Langdon si au devenit prieteni. Acesta i-a aratat o poza cu sora sa, Olivia, si Twain a sustinut ca s-a indragostit. Un an mai tarziu a cunoscut-o si in 1869 s-au logodit. In februarie 1870 au avut nunta la New York.
       Mark Twain si sotia sa s-au stabilit la Buffalo, unde s-a nascut fiul lor care a murit la un an si sapte luni de difterie. Au mai avut trei fiice: Susy, Clara si Jean.
       In anul 1896 pe cand se afla intr-un turneu de lecturi in Anglia a aflat ca fiica sa Susy a murit de meningita si a intrat intr-o depresie profunda. Aceasta i-a fost adancita de decesul sotiei in 1904 si de decesul altei fiice, Jean, in 1909. Mark Twain a murit de angina pectoris la 21 aprilie 1910 in Redding, Connecticut si a fost inmormantat la Elmira, statul New York.
       Printre operele lui Mark Twain se numara: "The Adventures of Tom Sawyer" (Aventurile lui Tom Sawer, 1876), "The Prince and the Pauper" (Print si cersetor, 1882), "Adventures of Huckleberry Finn" (Aventurile lui Huckleberry Finn, 1884), "A Connecticut Yankee in King Arthur's Court" (Un yancheu la curtea regelui Arthur, 1889), etc.


Un yankeu la curtea regelui Arthur (1889)

       Romanul "Un yankeu la curtea regelui Arthur" a fost publicat de catre Mark Twain in anul 1889. Este o carte de aventuri, amuzanta in care secolul XIX este adus in vremea regelui Arthur prin intermediul personajului principal, Hank Morgan, care se trezeste in mod inexplicabil transportat in timp, in Anglia medievala.
       Cartea portretizează extrem de bine oamenii epocii medievale, Mark Twain reusind sa transpuna fidel atat mentalitatea cat si limbajul folosit in acea perioada.
       Un yankeu din Conneticut se trezeste la curtea regelui Arthur si da peste cap obiceiurile vremii, rezultatul fiind o savuroasă satira, presarata cu intrigi politice, jucatori la bursa, sarlatani cu statut de vrajitori veritabili si cavaleri care fac reclama la pasta de dinti.

Persoane interesate