miercuri, 16 iunie 2010

Moliere (1622-1673)

Image and video hosting by TinyPic       Jean-Baptiste Poquelin s-a nascut la data de 15 ianuarie 1622 si a fost botezat la biserica Saint-Eustache. Mama sa a fost Marie Cresse, fiica unui tapiter si a murit in anul 1632. Tatal sau, Jean Poquelin, un bogat negustor, s-a recasatorit cu Catherine Fleurette, tot fiica de negustori.
       Intre anii 1633-1639 Jean-Baptiste a studiat la Colegiul de iezuiti Clermont iar in 1642 a obtinut licenta in drept la Orleans. Dupa ce a fost inscris in Barou, timp de sase luni, si-a inlocuit tatal ca tapiter valet al regelui in timpul calatoriei acestuia la Narbonne.
       In iunie 1643, impreuna cu Madeleine Bejart, cu un frate si o sora a acesteia,a fondat trupa "L'Illustre Theatre". Aceasta a debutat la "Jeu de paume" al lui Nicolas si Louis Metayer. In luna iulie Jean-Baptiste Poquelin a adoptat pseudonimul de Moliere si a devenit director. In 1645 situatia financiara a trupei s-a inrautatit si Moliere a fost inchis pentru cateva zile la Chatelet. A fost eliberat de catre tatal sau si a plecat intr-un tur al satelor drept comedian voiajor. A dus aceasta viata timp de 14 ani.
       In aceasta perioada a compus mai multe farse din care majoritatea s-au pierdut. In 1660 Moliere a creat personajul Sganarelle si a devenit "primul farsor al Frantei".
       Pe 20 februarie 1662 Moliere s-a casatorit cu Armande Bejart, fiica lui Madeleine. Doi ani mai tarziu s-a nascut primul fiu al lui Moliere care l-a avut ca nas pe rege.
       La data de 12 mai 1664 a avut loc prima reprezentatie a piesei "Tartuffe" iar anul urmator pe 15 februarie s-a jucat "Don Juan". In luna noiembrie Moliere a suferit o congestie pulmonara.
       In 1667 Armande si Moliere s-au despartit. Moliere a inchiriat un apartament in satul Auteuil unde s-a mutat impreuna cu Chapelle, Bouileau si micul Baron care a devenit un bun actor.
       Alte opere ale lui Moliere sunt: "Le Medecin volant" (1659), "Les Precieuses ridicules" (1659), "Sganarelle" (1660), "Dom Garcie de Navarre" (1661), "L'Ecole des maris" (1661), "Les Facheux" (1661), "L'Ecole des femmes" (1662), "L'Impromptu de Versailles" (1663), "La Princesse d'Elide" (1664), "Tartuffe" (1664), "Don Juan" (1665), "Le Misanthrope" (1666), "L'Avare" (1668), "Monsieur de Pourceaugnac" (1669), "Les Amants magnifiques" (1670), "Psyche" (1671), "Le Malade imaginaire" (1673), etc.
       La data de 17 februarie 1673 lui Moliere i s-a facut rau in timpul unei reprezentatii a piesei "Le malade imaginaire" si a decedat de tuberculoza in locuinta sa din strada Richelieu. In urma interventiei regelui pe langa arhiepiscopul Parisului, Moliere a fost inmormantat la cimitirul Saint-Joseph.


Avarul (1668)

       Avarul (L'Avare ou l’Ecole du mensonge - Avarul, sau scoala minciunilor) este o comedie satirica in cinci acte, in proza. Subiectul a fost inspirat din comedia antica a scriitorului latin Plautus, "Ulcica", in care personajul principal desi gaseste o comoara continua sa traiasca in lipsuri cu teama permanenta ca cineva il poate prada.
       Comedia "Avarul" a fost reprezentata la 9 septembrie 1668 pe scena de la Palais-Royal. Personajul principal este Harpagon, un om stapanit de o mare zgarcenie si de un egoism ridicol. In piesa mai apar doua perechi de indragostiti: Elise si Valere, Mariane si Cleante, La Fleche, valetul lui Cleante, si jupanul Jacques, bucatarul si vizitiul avarului. Cleante si Elise sunt copii lui Harpagon. Elise impartaseste dragostea cu Valere, care, pentru a o putea cere in casatorie, devine servitorul lui Harpagon, iar Cleante este indragostit de Mariane, o fata saraca. Insa si Harpagon este indragostit de tanara Mariane dar ezita sa o ceara in casatorie deoarece aceasta nu are avere. In acelasi timp planuieste sa o casatoreasca pe fiica sa, impotriva vointei sale, cu un tanar bogat.
       De-a lungul timpului, gratie renumelui piesei, Harpagon a devenit sinonim cu zgarcenia. Personajul este definit si prin limbaj, foloseste de multe ori replica "fara zestre" si poarta haine cenusii, cu urme de uzare.
       Fiind o piesa in proza, "Avarul", nu avut un mare succes in 1668, deoarece publicul era obisnuit cu comediile in versuri, insa acum se numara printre cele mai importante piese ale lumii.

Persoane interesate