vineri, 14 mai 2010

Charles Dickens (1812 - 1870)

Image and video hosting by TinyPic       Charles John Huffam Dickens s-a nascut la data de 7 februarie 1812 in Portsmouth, Hampshire. Este al doilea din cei opt copii ai lui John Dickens, functionar la Intendenta Marinei Regale din Portsmouth si al Elizabethei Dickens, fiica unui ofiter de marina.
       Familia i-a asigurat educatia la o scoala privata, insa totul s-a schimbat dupa ce tatal sau a pierdut o suma mare de bani in distractii si familia a fost trimisa la inchisoarea datornicilor. In 1824 Charles Dickens a intrerupt scoala pentru a lucra la o fabrica de ghete. La moartea mamei sale, gratie unei mosteniri, John Dickens si-a platit datoriile si si-a reluat slujba iar fiul sau s-a intors la scoala.
       In 1827 Charles Dickens s-a angajat copist la biroul avocatului Charles Molloy, apoi secretar de birou la un alt avocat. In scurt timp a devenit stenograf in Parlament si reporter la ziarul "The True Sun" apoi la "The Mirror of Parliament".
       In anul 1829 s-a indragostit de Maria Beadneal, fiica unui bancher care s-a opus casatoriei din cauza situatiei sociale modeste a lui Charles.
       In 1833 a avut loc debutul literar al lui Charles Dickens sub pseudonimul Boz cu cateva schite trimise la "The Monthly Magazine". Trei ani mai tarziu s-a casatorit cu Catherine Hogarth, fiica redactorului sef al ziarului "The Evening Cronicle". In acesti ani a publicat primul sau roman, "The Pickwick Papers". La sfarsitul anului 1838 au fost stranse intr-un volum "Aventurile lui Oliver Twist" iar un an mai tarziu a aparut romanul "Nicholas Nickleby". Alte romane ale scriitorului sunt: "Barnaby rudge" (1841), "Note din America"(1842), "Viata si aventurile lui Martin Chuzzlewit" (1844), "Dombey si Fiul" (1848), "Viata lui David Copperfield" (1850), "Micuta Dorrit" (1855). In 1843 a scris prima povestire "Colind de Craciun" din ciclul "Povesti de Craciun". Aceasta povestire a stat ulterior la baza realizarii mai multor filme de Craciun.
       In anul 1861 a fost publicat romanul "Marile sperante", cel mai important roman al sau. Din 1864 Charles Dickens a inceput sa fie prezent la lecturile si intalnirile publice cu scopuri de binefacere. In acelasi an a publicat romanul "Prietenul nostru comun" si povestirea "Testamentul doamnei Lirriper".
       In 1869 starea sanatatii autorului a inceput sa se inrautateasca iar un an mai tarziu, la 9 iunie, a murit la Gad's Hill, doborat de o congestie cerebrala. A fost inmormantat la Catedrala Westminster-Panteonul Angliei.


Marile sperante (1861)

       Romanul "Marile sperante" a fost publicat in anul 1861. Este unul dintre cele mai bune si mai complexe romane ale lui Charles Dickens. A constituit si baza mai multor proiecte cinematografice. Este un roman semi-autobiografic in care orfanul Pip isi povesteste viata incepand cu etapa copilariei si ajungand pana la perioada maturitatii.
       Micul Pip isi duce existenta intr-o fierarie situata la marginea unei localitati din apropierea Londrei, alaturi de sora sa, care nu uita sa-i aminteasca zilnic faptul ca "l-a crescut cu propriile maini", si cu cumnatul sau, Joe, un om foarte calm si bland. Doua evenimente i-au marcat viata lui Pip: intalnirea intr-o seara, in cimitirul localitatii, cu un evadat ( Abel Magwitch ) si apoi vizitele saptamanale la domnisoara Havisham, o femeie care a trait o mare deceptie si acum isi duce existenta intr-un mod mai ciudat. In centrul romanului se gaseste povestea de dragoste dintre Pip si Estela, fiica adoptiva a domnisoarei Havisham dar si ambitia lui Pip de a deveni un gentlemen, demn de o fata ca Estela. Aceasta perspectiva ii este oferita de catre avocatul Jaggers, care il instiinteaza ca va intra in posesia unei averii, insa binefacatorul sau doreste sa ramana necunoscut atat cat va crede el de cuviinta.

Persoane interesate